Mesajı Okuyun
Old 07-05-2007, 08:34   #13
ragıp

 
Varsayılan

1136 Sayılı Avukatlık Yasasının “Sır Saklama” başlığını taşıyan 36. maddesinde, “Avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır.
Avukatların birinci fıkrada yazılı hususlar hakkında tanıklık edebilmeleri, iş sahibinin muvafakatını almış olmalarına bağlıdır. Ancak, bu halde dahi avukat tanıklık etmekten çekinebilir.”
BUradan Avukatın tanık olamayacağı sonucu çıkmaktadır.
Ayrıca, HUMK na göre, vekilin beyanları asil hakkında bağlayıcı olur ve ikrar mahiyetindedir. Eğer tanıklık yapmasını istediğiniz avukat, davada vekil ise tanıklık yapması mümkün değil.
Eğer davada vekil değilse, ancak iş sahibinin yazlı muvafakatı ile tanıklık edebilir. Yani avukatın tek başına tanıklıktan çekilme hakkı olmayıp, vekilin de muvafakatı gerekmektedir.
Usul olarak da avukatın tanık olarak dinlenmesi olnakasız. Bildiğiniz gibi, tanıklar ayrı ayrı dinlenir ve hakim tarafından çağrılana kadar duruşma salonuna alınmazlar. Avukat duruşmaya girecek, sonra çıkacak ve tanık olarak girecek. Bu nasıl olacak?