Mesajı Okuyun
Old 02-05-2007, 13:34   #15
Themis99

 
Varsayılan

[
Alıntı:
B]Tazminat isteğinin dava dilekçesi veya cevapta ortaya konmadan sonradan yapılması iddianın veya savunmanın genişletilmesi sayılamaz .[/b]
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhamekesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm tazminat ve yoksulluk nafakası yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Boşanma davasının feri niteliğinde olan tazminat ve yoksulluk nafakası, boşanma hükmü kesinleşinceye kadar her an istenebilir. Bu nedenle iddianın genişletilmesinden söz edilemez.O halde davacının tazminat ve yoksulluk nafakası yönünden deliller takdir edilip olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekir. Yazılı gerekçe ile istemin reddi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenlerle Bozulmasına , temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine oy çokluğu ile karar verildi.( Y .2HD 16.11.1998E 10633,K 12250)
[
Alıntı:
I][/i]Boşanma kısmı onanarak kesinleşmiş ise artık tazminat istemleri harcı verilirse incelenir.
Taraflar arasında ki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz eilmekle evrak okunup gereği düşünüldü.
Medeni Kanunun 143 ve 144 maddesi uyarınca vaki istekler boşanma davasının yerel mahkemede yapılan yargılaması sırasında ortaya konur ise boşanmanın eki niteliğindedir. Aksi halde usulüne uygun harç ödenerek açılacak dava ile bu haklar istenebilir. Kararın boşanma dışında başka bir yönden bozulması halinde bu konulara ilişkin yürütülen yargılama sırasında ortaya konulan istekler artık boşanma davasının kapsamında düşünülemez.Mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmişolmasına ve özellikle boşanma davasının yerel mahkemede devamı sırasında ileriye sürülmeyen iddiaların boşanma davasının eki (feri ) olarak nitelemesinin mümkün bulunmamasına ve harcı verilerek açılmış bir davanın bulunmamasına göre yerinde görülmeyen bütün temyiz isteklerinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün Onanmasına ......oybirliği ile karar verildi. (Y.2.HD.4.03.1998 E.1421 ,K 2560 )
Yukarıda meslektaşlarım açıklamışlar. Bu açıklamalara aynen katılıyorum .Sunmuş olduğum Yagıtay Kararları eski ancak buna göre, maddi ve tazminat taleplerinin ayrıca dava açmadan ileri sürülebilmesi mümkün. Çalışmalarınızda başarılar .