Mesajı Okuyun
Old 30-04-2007, 13:04   #15
Admin

 
Varsayılan

THS'ye ilan veren her üyemiz böyle sert eleştirilse bir süre sonra ilan verecek kimse kalmayacağını ve bundan da öncelikle bu ilanları takip eden meslektaşların etkileneceğini belirtmek istiyorum.

Bir işveren kendine göre uygun gördüğü gerekçelerle yanında çalıştıracağı kişiyi seçme hakkına sahiptir. Bazılarımız için bu gerekçe sigara kullan(ma)maktır, bir diğerine göre yüksek not ortalaması, bir başkasına göre X hukuk fakültesinden mezun olma. Eğer işveren çok ağır kriterler arıyorsa, iş ilanına kimse başvurmaz, o da aradığı kişiyi bulamaz, bu kadar basit. Ancak işverenlerden (eğer ilanları yasalara aykırı değilse) niçin o kriteri arıyorsun, niçin bu kriteri aramıyorsun diye hesap sormamızın doğru olmadığını düşünüyorum. Siz o işverenin ilanını beğenmediyseniz o ilana başvurmazsınız.

THS'ye verilen özellikle stajyer / genç avukat arama ilanlarına sürekli eleştiriler yöneltiliyor. Kimi üyelerimiz cinsiyet ayrımına takılmış durumda, kimisi niye CV istiyorsunuz biz daha yeni mezunuz ne CV miz olacak diyor, kimi not ortalamasını istemeyin bizim fakültemiz daha zordu diye eleştiriyor, kısaca hangi ilan ne istese hepsi bir şekilde eleştiriliyor. Bu sektörde arzın fazla, talebin az olduğunu düşünüldüğünde ve sadece basit bir "avukat aranıyor" ilanına yüzlerce başvuru geldiği dikkate alındığında, işverenlerin fazla talebi elemek için daha yüksek standartlar aramalarının doğal olduğunu ise kimse dikkate almıyor.

Büyük bir şirketin insan kaynakları bölümünde çalışan bir arkadaşım şirketin oldukça alt bir kademe pozisyonu için verilen 2 kişilik eleman arama ilanına 6000 başvuru aldıklarını belirtmişti. Başvuranlar arasında 5 yabancı dil bilenler de varmış, Amerika'da doktora yapanlar da, 3 üniversite bitirenler de. Elbette sizin 2 kişilik kadronuza 6000 kişi başvuruyorsa, siz mümkünse 10 doktora yapmış olanı alırsınız, ilkokul mezununu değil, öyle değil mi?

Bu işveren olarak sizin takdirinizdir. Talebiniz yasaya aykırı olmadığı sürece saygı duyulmalıdır diye düşünüyorum.