Mesajı Okuyun
Old 20-04-2007, 09:49   #4
ISIL YILMAZ

 
Varsayılan

1/4 ten fazla miktarın haczine karar verilse bile bence iş yasasının 35 inci maddesi karşısında bu haczin işveren tarafından uygulanması doğru değil. Zira, madde 35 emredici bir hüküm ve 1/4 ten fazlasının haczini, devir ve temlikini çok açık şekilde yasaklamış.

Bana böyle müzekkereler geliyor ( ücretin hazcine şekline ve oran belirtmeden ) müzekkereye cevap veriyorum ve madde 35 uyarınca 1/4 ünün dosyaya yatırılacağını bildiriyorum. Amme alacakları dışında bence 1/4 ten fazlanın haczi mümkün değil. ( Orada da 1/3 ile sınırlı zaten )

Bazen de özellikle bankalardan işçinin imzasını taşıyan ücretin tamamının devri ile ilgili yazılar geliyor. Bu tür yazılara da yine madde 35 e göre 1/4 ten fazlasının devrinin mümkün olmadığına ilişkin cevap gönderiyorum. Bu tür zorlamalar karşısında bankalar genellikle ücretin şu hesaba yatırılması konusunda işçiyle imzaladıkları başka bir tahütname gönderiyorlar, ona göre hareket ediyorum.

Bence, yasanın emredici hükmüne aykırı olarak düzenlenen bu müzekkerelerin gereğini yerine getirmemek ve 1/4 konusunda icra dairesini zorlamak gerek.

Saygılar.