Mesajı Okuyun
Old 25-10-2023, 18:03   #1
avukataydın

 
Varsayılan Muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasından sonra kalan pay için önalım hakkının kullanılmasını sorun oluşturur mu?

Muris 'M', vefatından önce taşınmazını muvazaalı olarak 'A'ya devretmiştir. Geriye mirasçı olarak oğlu 'O' ve Kızı 'K' kalmıştır. Murisin oğlu 'O', 1/2 payı için muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası açmış, davayı kazanmış ve karar kesinleşmiştir. Beş yıl sonra 'A' kalan 1/2 taşınmazı 'X'e satmış, bu sırada 'O' önalım hakkını kullanarak bu payı da adına tescil ettirmiştir. On beş yıl sonra 'K', 'O'ya karşı muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davası açmıştır.

'K', 'O'nun muvazaayı bildiğini bu sebeple lehine tapu iptal ve tescili talep etmektedir 'O' ise yasal önalım hakkını kullandığını savunmaktadır. Bu husustaki meslektaşların görüşünü merak ediyorum. Elinde özellikle 'O' lehine Yargıtay kararı bulunan meslektaşların paylaşması mümkün müdür?

2. Senaryo: 'K'nin, 'O'nun açtığı muris muvazaasına dayalı tapu iptal ve tescil davasında 'M' ile 'A' arasındaki işlemin muvazaalı olmadığına ilişkin beyan vermesi durumunda 'K' tarafından açılan davanın akıbeti hususunda meslektaşların görüşleri nelerdir?