Mesajı Okuyun
Old 19-10-2023, 18:34   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Ortada kamulaştırmasız elatma durumu vardır. Bu konuda yasal düzenlemeler uygalanır.Yasal düzenlemelere göre tapu maliki müdahalenin önlenmesi davası açabileceği gibi, eylemli duruma razı olarak bedel talebinde bulanabilir. Her iki halde ecrimisil de isteyebilir.

TMK Madde 683/2'ye Göre: "Malik, malını haksız olarak elinde bulunduran kimseye karşı istihkak davası açabileceği gibi, her türlü haksız elatmanın önlenmesini de dava edebilir."

16.05.1956 T. 1/6 sayılı İçtihatı Birleştirme Kararına göre de;
Tapu maliki, el koyan kurum aleyhine kal suretiyle müdahalenin önlenmesi davası açabileceği gibi, eylemli duruma razı olup, bedel talep edebilir.

Bedel istendiği takdirde, direk yerlerinin bedeli istenir. Ayrıca Havai hat için irtifak kamulaştırması esasına göre bedel istenir.Arta kalan kesim işe yaramaz ise o takdirde parselin tümünün bedeli talep edilebilir. Tahrip olan ağaç varsa onların bedeli istenebilir. Ya da müdahalenin önlenmesi talep edilebilir. Bu seçeneklere haksız kullanma bedeli karşılığı ecrimisil talebi eklenebilir. Bunun dışında ayrıca yıllar arasındaki inşaat birim fiyatlarındaki artış nedeni ile tazminat talep edilemeyeceğini düşünüyorum.