Mesajı Okuyun
Old 19-09-2023, 12:16   #1
mamafi48

 
Varsayılan İki tarafıda tacir olan bir icra takibinde ihtarname zorunluluğu

Merhabalar Sayın Meslektaşlarım herkese iyi çalışmalar dilerim.

Müvekkilim bir şahıs şirketi olup tamirat işi yapmaktadır. Başka bir tüzel kişi şirketin bir aracını tamir etmiş olup söz konusu tamirat işlemi sonrasında da belli bir miktar bakiye alacak kalmıştır. Söz konusu bakiye alacak ise borçlu şirket tarafından ödenmemektedir.

Müvekkil ise yapmış olduğu işe karşılık borçluya haziran ayı içerisinde 3 gün vadeli ve geciken her ay için %5 faiz işleyeceği ibareleri bulunan bir e-fatura düzenlemiştir. Söz konusu e-fatura sistem üzerinden şirket muhasebesine otamatik olarak düşmüştür. Aradan 2 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen yapılan kısmi ödeme dışında müvekkil hesabına herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

Meslektaşlarım bu konuyu baya bir araştırdım ne yazık ki işin içerisinden çıkamadım. Sorum şudur aslında;

1- Söz konusu olayda borçlu şirkete karşı icra takibi başlatmak istersek eğer TTK 18 md. "Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır." hükmü uyarınca icra takibi başlatmadan önce borçluyu temerrüde düşürmek için ihtarname keşide etmem gerekli midir?

2- Yine aynı kanunun 1530. maddesinde ise " Sözleşmede öngörülen ödeme süresi, faturanın veya eş değer ödeme talebinin veya mal veya hizmetin alındığı veya mal veya hizmetin gözden geçirme ve kabul usulünün tamamlandığı tarihten itibaren en fazla altmış gün olabilir. Şu kadar ki, alacaklı aleyhine ağır bir haksız durum yaratmamak koşuluyla ve açıkça anlaşmak suretiyle taraflar daha uzun bir süre öngörebilirler. Ancak alacaklının küçük yahut orta ölçekli işletme (KOBİ) veya tarımsal ya da hayvansal üretici olduğu veya borçlunun büyük ölçekli işletme sıfatını taşıdığı hâllerde, ödeme süresi, altmış günü aşamaz." uyarınca ihtarname keşide etmeden doğrudan icra takibi başlatılabilir mi?

Bu konuda yardımcı olabilirseniz meslektaşlarım çok sevinirin. Herkese iyi çalışmalar dilerim.