Konu: Kiracı kim?
Mesajı Okuyun
Old 14-09-2023, 11:08   #4
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Sayın Admin, belirttiğiniz anlaşma şartları ve bilgiler anlaşma tutanağına yazılırsa, açılacak tahliye davasında anlaşma tutanağının delil olarak kullanılamaması gündeme gelebilir mi? 6325 m.5 buna engel olabilir gibi gözüküyor. Son tutanağa yazılsa bile m.5/1-ç nedeniyle delil olarak kullanılamayabilir.

Kanunun 5. maddesinde "arabuluculuk anlaşması" ifadesinin özellikle yazılmadığınını düşünüyorum. Bu maddenin asıl korumaya çalıştığı arabuluculuk sırasında öne sürülen teklifler, yapılan konuşmalar ve ikrarlar gibi gözüküyor.

Bence bir arabuluculuk anlaşması yapıldığında, bu anlaşma yine o iki taraf arasındaki her türlü uyuşmazlıkta yargı organına sunulabilir. Bu anlaşmayı üçüncü bir kişi ile paylaşamazlar ama gizlilik ilkesini taraflar anlaşmayı aralarındaki bir yargılamada Mahkemeye de sunamazlar olarak değerlendirmiyorum.

Neticede herhangi bir arabuluculuk anlaşması yerine getirilmezse taraflar bunu icra edilebilirlik şerhi için Sulh Hukuk Mahkemesine sunabiliyor, sonrasında İcra dairesine de sunabiliyor, hatta gerekirse bu anlaşmaya dayalı olarak "icbar", "alacak", "tazminat" vs. davaları da açabiliyor.


Şöyle bir senaryo düşünelim: Siz bu anlaşmayı Mahkemeye sunduğunuz ve kiracı gizlilik gereği delil teşkil etmez dedi ve hakim de bunu kabul etti. Siz "delilsiz kaldığınız için" kiranın başlangıcı konusunda kiracıya yemin teklif ettiniz, kiracı da geldi arabuluculuk anlaşmasındaki tarihi inkar edecek şekilde yemin etti. Kiracıyı TCK 275'ten savcılığa verdiniz. Artık ortada bir suç var ve 5. madde kapsam dışı kalmadı mı? (5. madde açıkça "hukuk davası açıldığında yahut tahkim yoluna başvurulduğunda" diyor, cezai kovuşturmaları kapsamıyor).

Ama elbette bu tartışma sonuç olarak Yargıtay içtihatları ile şekillenecek.