Mesajı Okuyun
Old 12-07-2023, 12:58   #1
Avukat1005

 
Varsayılan Vasiyetname Açildiktan Sonra Sulh Hukuk Mahkemesinden Mirasçilik Belgesi Alinmasi

Merhaba sayın meslektaşlarım,

Müvekkilin annesinin teyzesi, bekar ve çocuksuz olarak vefat etti. Vefatı akabinde savcı ihbarı üzerine 1 ay içinde düzenleme şeklinde vasiyetnamesi sulh hukuk mahkemesinde açılıp okundu.

İşbu vasiyetnameye hiçbir itiraz yapılmadı, vasiyetnamenin iptali davası açılmadı ve karar kesinleşti.

Akabinde tarafımızca vasiyetnameyi açıp okuyan sulh mahkemesinin gerekçeli kararı ve kesinleşme şerhi de eklenerek başka bir sulh hukuk mahkemesinde mirasçılık belgesi verilmesi için dava açıldı.

Ancak gelinen bu noktada sulh hukuk mahkemesi tarafımıza "mirasçılık belgesi veremeyeceğini, yalnızca yasal mirasçıları gösterir mirasçılık belgesi düzenleyebileceklerini" söylemektedir.

Vasiyet bırakan tüm malvarlığını 2 kardeşinin 2 çocuğuna bırakmış olmasına rağmen vasiyetnamenin tenfizi davası açmak gerekli mi? (vasiyet bırakanın yasal mirasçıları 1 kız kardeşi ve kendinden önce vefat eden erkek kardeşinin tek oğludur. Vasiyetname ise vasiyetbırakanın kardeşlerinin iki çocuğuna bırakılmıştır.)

Ayrıca TMK madde 598/2'de "Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet
alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.
Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
" şeklinde bir kanun maddesi mevcut iken sulh mahkemesinin biz yalnızca yasal mirasçı tespiti yapabiliriz, vasiyetin tenfizi davası açmanız gerekli demesi doğru mudur?

Mesleğin başında biri olarak kendimi büyük bir çıkmazın içerisine düşmüş hissediyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.