Mesajı Okuyun
Old 12-07-2023, 10:04   #7
Admin

 
Varsayılan

Diğer meslektaşlarımın belirttiği şekilde hareket etmek "sorun yaratmayabilir" ama ben olsam kiradan kendi kendime kesinti yapmanın riskine girmezdim.

Siz kiradan kesinti yaptığınızda, karşı taraf önce örnek 13'le icra takibine geçecek, itiraz ettiğinizde ise 30 gün sonra icra mahkemesinde tahliye davası açacak.

Bu davaya cevabınıza ihtarınızı, kombi faturalarını vs. ekleyeceksiniz hiç şüphesiz ama karşı taraf da örneğin bu yaptığınız masrafın "gerekli olmayan" veya "ev sahibi tarafından yapılması gerekmeyen" veya "fahiş fiyatla yapılan" bir masraf olduğunu iddia edecek ve İcra Mahkemesi dar yetkili olduğu için bu konuları orada tartışmanız hiç kolay olmayacak.

Ve bana sorarsanız aslında ev sahibinin bu iddiası çok da dayanaksız olmayacak, çünkü sizin açınızdan "doğru yol" bu şekilde kafanıza göre tamir yaptırmak değil, eğer iddia ettiğiniz gibi yasal olarak ev sahibine düşen bir onarım yapılması gerekiyorsa, buradan sizin yapmanız gereken önce bu durumu mahkemeye tespit ettirmek, onarımın kiralayana ait bir onarım olduğunu ve bunun X-TL'ye mal olacağını bilirkişi aracılığıyla tartışılmaz bir hale getirmek.

Siz bunu yapmadan gidip kendi bulduğunuz bir ustaya tamir yaptırdığınızda, bu tamiratın mahiyeti ve bedeli otomatik olarak tartışmalı hale gelecek.

Elinizdeki faturalarla (ve özellikle orada tadilatın kapsamı ayrıntılı olarak yazıyor ve bunun yasal olarak kiralayana ait bir tadilat olacağı anlaşılıyorsa) İcra Mahkemesinden lehinize sonuç alabilirsiniz elbette ama riske girmek niye? Çünkü o davayı kaybetmek, tahliye demek.

Ben olsaydım, kiradan kesinti yapıp, dar yetkili mahkemede tartışa riskine girmez, yapılan masraflar için ev sahibine icra takibi yapar, itiraz ederse de SH'ye gidip geniş yetkili mahkemede her türlü deliller konuyu orada çözerdim.