Mesajı Okuyun
Old 04-07-2023, 14:27   #4
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Feragat etmek acele kamulaştırma davasında yapı bedelini riske sokabilir. Yapı bedelini idare mahkemesinden arsa bedelini acele kamulaştırmadan alacaksınız gibi duruyor.
Acele kamulaştırma dosyasında talep nasıl onu da bilmeden böyle diyorum. "Yıkılan yapı ve arsasının bedeli" şeklinde acele kamulaştırma kararı alınmış ve dava açılmışsa o zaman idari yargı ile adli yargı arasında bir görev ihtilafı doğabilir. Ancak encümenin aldığı yıkım kararı bir idari işlem olarak yargı önünde olduğuna göre yapının bedeli ile ilgili talep hakkında bir karar verilecektir. Öte yandan kamulaştırma dosyasında da durum belirtilerek (idari yargının olası bir ters kararında) idari yargı dosyasında bulunan tespitlere göre yapının da bedelinin ödenmesi talebinde bulunulabilir diye düşünüyorum.

Öte yandan acele kamulaştırma kararının kendisine karşı da idari yargı yoluna gitmek mümkündür. Bunun için feragat gerekmez. Zaten alınan kararın tebliğinde ya da Asliye Hukuk Mahkemesinin tensip kararında idari yargıda dava açıldı ise bildirilmesi şeklinde şerh bulunur. Alınan kararın tebliği ya da öğrenme tarihiniz itabiyle dava açma süresi geçmediyse bu yola gidebilirsiniz. Başka bir tebliğ yoksa en azından Asliye Hukuk Mahkemesinin tebligatı ile dava açma süresi başlar.