Mesajı Okuyun
Old 16-06-2023, 12:53   #1
av.b

 
Varsayılan Üçüncü Kişi Yararına Döviz Üzerinden Yapılan Sözleşmede TL İle Ödenen Bedelin İadesi

Merhaba Sayın Meslektaşlar,

Müvekkilimiz bir emlak şirketi ile gayrimenkul alım satımı konusunda adi yazılı şekilde yapılan 2021 tarihli bir sözleşme imzalıyor. Sözleşme içeriğinde ilgili daire için 10.000 USD(farazi rakam) bedel ile anlaşılmıştır yazıyor. Ödeme kısmında ise "10.000 USD (700.000 TL) x/x/20xx tarihinde AA isimli şirkete ödenecektir" şeklinde yazmaktadır. Sözleşmenin en alt satırında ise satıcı sıfatı altında ilgili emlak şirketinin unvanının yalnız ilk 2 kelimesi yazılarak ve şirket kaşesi olmadan imzası bulunmaktadır(sözleşmede VKN'de mevcut değildir ancak sözleşme antetli kağıttadır.) Aynı zamanda satıcının evi belirtilen tarihte teslim etmemesi halinde 5.000 USD cezai tazminat ödeyeceği belirtilmiştir.

Müvekkil tarafından süresi içerisinde 700.000 TL, sözleşme dışı AA firmasına ödeniyor. Ancak emlak şirketi evi teslim etmediğinden ve ev başkasına satıldığından müvekkil tarafından dava açılmak isteniyor. Burada sormak istediğim birkaç husus bulunmaktadır.

1- Öncelikle ilgili bedel sözleşmede yazıldığı gibi sözleşme dışı AA isimli şirkete ödenmiştir. Açılacak davada bedel iadesi yönünden ilgili taraf emlak şirketi mi AA şirketi mi veya birlikte mi sorumlulardır?

2- Müvekkil tarafından yapılan ödeme, sözleşmede 10.000 USD'nin karşılığı olarak 700.000 TL belirtildiğinden, TL cinsinden yapılmıştır. Davanın sizce 10.000 USD üzerinden açılması mı doğru yoksa 700.000 TL üzerinden denkleştirici adalet ilkesi talebiyle mi? Zira harç açısından büyük fark oluşturmaktadır.

3- Sözleşmede belirtilen cezai şartın geçerliliği mevcut mudur? Sözleşme adi yazılı şekilde yapılması cezai şart koşulunu geçersiz kılar mı?

4- Satıcı sıfatı altında yalnız unvanının ilk 2 kelimesini yazan ve kaşesi de bulunmayan satıcı emlak firmasının sorumluluğu bu nedenle ortadan kalkabilir mi?