Mesajı Okuyun
Old 06-06-2023, 13:38   #2
furugferruhzad

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Adalet1903
Merhaba Sayın Meslektaşlarım;

Müvekkilimin babası 2. eşine ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle 5 adet taşınmazını 2000 yılında noterde yapmış olduğu sözleşmeyle bırakıyor.

Ancak müvekkilimin babası bir adet taşınmazını 2005 yılında satış yoluyla başka bir şahsa devrediyor.

bir başka taşınmazını da yine 2005 yılında satış yoluyla bir başka şahsa devrediyor ancak taşınmazı devralan kişi 2020 yılında trampa yoluyla bu taşınmazı müvekkilimin babasının 2. eşinden olan oğluna devrediyor.

Müvekkilimin üvey annesi 2014 yılında ölünceye kadar bakma akdi karşılığı olarak Diğer 3 taşınmazı üzerine devralıyor. şu an kalan 3 taşınmaz müvekkilimin üvey annesinin üzerine kayıtlı.


Bu koşullar altında açacağımız ölünceye kadar bakma akdine dayalı tapu iptali davasıyla beraber terditli olarak saklı payın ihlalini de talep edebilir miyiz?

Müvekkilimin babasının 2005 yılında satış yoluyla devrettiği taşınmazı satın alan kişinin 2020 yılında müvekkilimin üvey annesinden olan oğluna trampa yoluyla yapılan devir işleminin de muvazaalı olduğunu düşünüyoruz. bu işleme karşı nasıl bir talepte bulunmalıyız?
Soruda;ölünceye kadar bakma sözleşmesinin infazından önce 2 taşınmaz satılıyor ve bu işlemlerin muvazalı olduğu düşünülüyor.Ancak Sizin müvekkiliniz yani bakım alacaklısının oğlu bakım borçlusunun oğluna soruda geçtiği şekilde; ölünceye kadar bakma akdine dayalı tapu iptali davası açamaz zaten.Bu dava bakım borçlusu tarafından kendisine devredilmesi gereken malvarlığı veya malvarlığı değerinin devredilmemiş olması durumunda bakım borçlusu veya bakım borçlusunun külli halefleri tarafından, sözleşme konusu taşınmazın tapudaki malikine karşı açılabilecek bir davadır,müvekkiliniz olan bakım alacaklısının oğlu tapu iptali davası açamaz.Ölünceye kadar bakım sözleşmesinin muvazaalı olarak yapıldığı her zaman ileri sürülebilir,ancak sizin sorunuzda sözleşmenin muvazalı olduğu değil de infazdan önce yapılan satışın muvazalı olduğu düşünülüyor.Bu durumda malın maliki görünen kişiye muvaza nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açılabilir.Ancak murisin infazdan önce 1.elde x şahsına ve x şahsından da bakım borçlusunun oğluna yapılan temlikte muvaza ispat olunmalıdır.Bu konuda yargıtayın kriterleri var.gerçek amacı mal kaçırmak ise niye 2 taşınmazı kaçırıp ta malın tamamını yani 5 taşınmazı devretmiyor bu husus düşünülmelidir örneğin.Ölünceye kadar bakma sözleşmesi ivazlı akitlerdendir ve tenkise tabi değildir.