Mesajı Okuyun
Old 11-03-2023, 14:17   #2
av.hyurdakul

 
Varsayılan

1- Ölüm aylığı bağlanabilmesi için ilgilinin kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması şartı aranmaktadır. Bu sebeple başlatacağınız yasal sürecin olumlu bir sonuç doğuracağını düşünmüyorum.

2-Ödenen aylıkların iadesi konusunda iki ihtimal gündeme gelir. Ölüm aylığının ilgililerin kasıtlı veya kusurlu davranışından dolayı mı yoksa kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan bir yanlışlıktan dolayı mı bağlanmış olmasıdır.

a) Kurumca yapılan yersiz ödeme, sigortalı veya hak sahibinin kasıtlı veya kusurlu davranışından kaynaklandıysa, yersiz ödemeye dair hatalı işlemden geriye doğru en fazla 10 yıllık sürede yapılan ödemeler Kurum tarafından geri alınacaktır. İlgilinin kusurlu olduğu hallerde yersiz ödenen miktarların yapıldığı tarihten itibaren kanuni faizi hesaplanacak; ilgilinin Kurum’dan alacağı varsa önce bundan mahsup edilecektir.

b)Kurumca yapılan yersiz ödeme, kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan bir yanlışlıktan dolayı kaynaklandıysa yersiz ödemenin tespit edildiği tarihten geriye doğru en fazla 5 yıllık süre içinde yapılan ödemeler, borcun ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren yirmi dört ay içinde ödendiği takdirde faizsiz; yirmi dört aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemeler, bu sürenin dolduğu tarihten itibaren hesaplanacak olan kanunî faizi ile birlikte tahsil edilecektir.