Mesajı Okuyun
Old 01-03-2023, 09:36   #5
oguzhanc

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. İsmail Kısacık
Sayın meslektaşlarım
Müvekkilin tarla vasfında 16450 metrekare bir arazisi bulunmaktadır. Bu araziyi 2005 yılında satın almıştır. ancak arazinin tapuda hata ile 16450 metrekare gösterildiği, aslında arazinin 11650 metrekare olduğu belirten kadastro müdürlüğünü yazısını yeni tebliğ almıştır. Gelen yazıda bu karara karşı 30 gün içinde dava açma hakkı olduğu belirtilmiştir.
Yazının alınmasına müteakip müvekkil tarafından yaptırılan tespitte arazinin gerçekten de 11650 metrekare olduğu tespit edildi.
Bu hata nedeniyle müvekkil tarafından 2005 yılında fazla para ödendiğinden bir zarar oluşmuştur.
Bu zararın tazmini için kadastro işlemine karşı dava yolu tüketilmeden, hazine aleyhine direkt tazminat dava açılması mı gerekir? Bu hatalı işlemden idare sorumlu mudur?
Teşekkürler

merhaba meslektaşım. Şu an benzer bir durumla biz de karşı karşıyayız. Kadastro işlemine karşı bir yasal yola başvurdunuz mu yoksa direk hazinenin tazminat sorumluluğuna mı başvurdunuz?
bizim olayımızda 15 yıl önceki kadastro tespit çalışmalarında iki parselin yüz ölçümleri birbirine karıştırılmış. Müvekkilin ortaklığın giderilmesi davası sonucu açık artırma yolu ile 5000 metrekare olarak satın aldığı yer 1000 metrekareye düştü. Sonradan öğrenildi ki gerçekten de doğruymuş. Biz bu durumda kadastro işlemine itiraz etsek bile sonuç alamayacağımız aşikar. Bu durumda sonuç alamayacağımız bildiğimiz bir işleme itiraz edip boşa masraf yapmak zorunda mıyız? Yoksa direk hazine aleyhine tazminat davası açabilir miyiz?