Mesajı Okuyun
Old 23-02-2023, 20:36   #1
msefamutlu

 
Dikkat İİK m. 89/4 uyarınca ceza ve tazminat davası hakkında birkaç soru

Merhaba kıymetli meslektaşlar,

Alacaklı olarak borçlu müteahhitten alacağımızı alamadık ve borçluya yaptığımız takip sonucunda da elimiz boş kaldı.

Borçlu ile 3. kişi arasında noterde yapılmış kat karşılığı inşaat sözleşmesi bulunuyor. Borçlu müteahhit katları çıktıkça arsa maliki 3. kişi aşamalı olarak daireleri devretmesi gerekiyor.

2-3 yıl gecikmeli de olsa binanın belli bir kısmı yapıldı ve 3. kişinin en azından müteahhide 2 daire devretmesi aralarındaki sözleşmeye göre muaccel olmuş durumda. Fakat bu noktada üçüncü kişinin sözleşmeyi feshedip etmediğini ya da borçluya bakiye borcu olup olmadığını ya da ne kadar kaldığını vs. kısaca aralarındaki güncel ilişkiyi bilmiyoruz. Yani borcun başlangıcını biliyoruz ama güncel durumu bilmiyoruz.

3. kişinin 89/1 ihbarnamesine itiraz etmesine karşı 89/4 uyarınca şikayet yoluna gidilip ceza ve tazminat talebinde bulunacağım. Fakat borç miktarı yaklaşık 1.5 milyon olduğundan bazı tereddütlerim var.

Bu noktada şu sorularla ilgili değerli görüşlerinizi talep ediyorum:

1- İcra mahkemesinde m. 89/4 uyarınca sadece ceza davası açsak harçlar gene nispi mi olur yoksa maktu mu?
2- Noterde düzenlenen kat karşılığı inşaat sözleşmesine, sözleşmenin taraflarının vekili olmadığımdan erişemiyorum. Bunu görmenin hukuki bir yolu var mı? İcra müdürlüğüne noterdeki sözleşmeyi incelemek için tarafıma yetki belgesi vermesini istedim fakat reddettiğinden şikayet ettim. Şikayetim de reddedildi, sizce bu yoldan zorlayıp istinafa gideyim mi?
3- Taraflar arasındaki güncel hukuki ilişkiyi tespit davası açarak tespit ettirebilir miyim?
Teşekkürler. Saygılar.