Mesajı Okuyun
Old 08-02-2023, 17:00   #1
avukat.fks

 
Varsayılan Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesinden Kaynaklanan Alacak

Merhaba meslektaşlarım,
Akraba olan iki müvekkil henüz inşaatına başlanmamış olan apartmandan birer daire satın alıyor. Müvekkillerden biri "bu bir ön protokoldür" başlıklı 3 satırlık bir adi yazılı sözleşme imzalıyor. Sözleşmede; .. ada .. parsel .. blokta yapılacak daire 400.000 TL karşılığında satılmıştır. 200.000 TL peşin verilmiştir. Şeklinde tarihsiz olarak düzenlenenmiş ve şirket kaşesi olmadan sadece şahıs isim soy isim yazılarak imza altına alınmış. Sonrasında hiçbir sözleşme yapmaksızın 2 tane aracını noterde daire bedeline karşılık aynı şahısa devretmiş, tabi noterde sadece araç satışı yapılmış olarak gözüküyor.

Diğer müvekkil ise 3 sayfalık bir taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmış bu kez hem aynı şahsın imzası hem de şirket kaşesi mevcut. Yine kendi aralarında imzalamışlar, resmi şekilde değil.

Şimdi alacak davası açmak istiyorlar. Bildiğim kadarıyla adi yazılı taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinde sebepsiz zenginleşme hükümlerine dayanarak alacak davası açabiliriz. Fakat şirketin ticaret sicil gazetesi ilanlarına baktığımda görüyorum ki Sözleşmeleri imzalayan müteahhit hiç bir zaman şirketin müdürü, ortağı vs olmamış. 2018 yılında şirket ortağı müteahhidin babası iken tüm hissesini bir başkasına devredip müdürlükten istifa ederek imza yetkisini kaybetmiş.

1 - Bu durumda muhatabımız kim olacak, ilk sözleşmede taraf olan zaten direkt olarak gerçek şahıs. İkinci sözleşmede aynı zamanda şirket kaşesi de var fakat imza yetkisi olmayan biri tarafından imzalanmış. Sözleşme imzalandığı tarihte bu müteahhidin müdür olup olmadığını bilmiyorum. Ticaret sicil gazetesindeki ilanlarda bu şahsın ismi hiç geçmiyor.

2 - İnşaatın yapılacağı yerde tek katlı bir ev mevcut, müteahhit ve evde oturan kişi arasındaki yargılama süresi henüz bitmediğinden boşaltılıp inşaatın yapımına başlanılamamış. Müteahhit müvekkilleri yaklaşık bir buçuk iki senedir dava sonuçlanacak yakında inşaata başlayacağız diyerek oyalamış. Bu durumda zaman aşımı süresi 2 yıl mıdır, süre ne zaman başlar? (Her iki sözleşme de tarihsiz olarak düzenlenmiş)

3 - Yetkili mahkeme yalnızca davalının yerleşim yeri midir, satışı vaadedilen dairenin bulunduğu aynı zamanda müvekkillerin ikamet ettiği yer mahkemesi de yetkili midir?