Mesajı Okuyun
Old 09-01-2023, 22:54   #7
burcu uslu

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan n_plak
Merhabalar;
Meslektaşım sizin dosyanızda nasıl bir yol izlediniz? Nüfus kaydınının düzeltilmesi mı açtınız, soybağının tespiti mi?
Ayrı bir konuda açmıştım bu konuda, sizin konunuza rastlayınca sizin nasıl bir yol izlediğinizi merak ettim.

Benim müvekkilin durumunda, müvekkilin anne ve babası, müvekkil henüz küçük yaştayken Bulgaristan'da boşanmışlar. Anne ve baba ayrı ayrı Türkiye'ye gelerek, Türk vatandaşlığı almış.
Müvekkilin doğum belgesinde baba adı Bulgar ismi ile var. Ancak; Türkiye'de nüfus kayıtlarında baba adı sadece babanın isim denklik belgesindeki ismine "e" harfi eklenmiş şekilde hatalı olarak yazılı, soyadı da annenin denklik soyadı olarak kayıtlı. Tabii ki; boşanmış olduklarından anne ve babanın denklik soyadları birbirinden farklı. Babanın nüfus kayıtlarında müvekkil kızı olarak görünmüyor.
Babanın nüfus kaydında ikinci evliliğini yaptığı eşin, önceki evliliğinden olan çocuğu altsoy olarak kaydedilmiş.
Şimdi müvekkilin babası da vefat etti. Ve aile müvekkili zaten kabul etmiyor.
Bu durumda nüfus kaydının düzeltilmesi davası açmak yeterli olur mu? Davada doğum belgesindeki Bulgar isimdeki kişi ile babanın Türkiye'de denklikle aldığı isimdeki kişinin aynı kişi olduğunu ve kayıtların düzeltilmesini istemem mümkün müdür sizce?
Davadan önce idari başvuru yapmak zorunluluğu var mı?
Şimdiden teşekkürler.

Meslektaşım benzer bir dosyamda müvekkilin ailesi Bulgar göçmeniydi ancak anne baba ve çocuk ayrı ayrı nüfus kütüğüne kaydedilmişti, ayrı zamanlarda vatandaşlık almışlardı ve anne baba boşanmış idi. Müvekkilin Bulgaristan eş ve akrabalık belgesinde anne ve baba adı bulgarca yazmakta idi. Ancak Türkiye nüfus kaydında müvekkilin üst soyu gözükmüyordu. Bu arada anne ve baba ölmüş. İçişleri Bakanlığından isim denklik belgesi aldık, Bulgaristan'dan gelen doğum belgesini evrakını( apostilli) Türkçeye çevirttik. Bulgaristan'dan eş ve akrabalık belgesini aldık( apostilli) ve Türkçeye çevirttik. Bu evraklarla nüfus kaydının düzeltilmesi davası açtık. Davamız kabul edildi, tabii mahkeme üç isim denklik belgesi ve vatandaşlığa kabul belgesi gibi evrakları ilgili kurumlardan celbetti. Bu evrakları temin ettiğinizde kolayca yapabilirsiniz.