Mesajı Okuyun
Old 09-11-2022, 06:52   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1.) Sağ kalan eşin "aile konutunun kendisine özgülenmesine dair yasal hakkını kullanabilmesi için"; konutun " aile konutu olduğunun tespiti davası" açmasında hukuki yararı vardır.

2) Dava, "ölen eşin mirasçıları" hasım gösterilerek açılmalıdır.

T.C.
YARGITAY
2.HUKUK DAİRESİ

Esas No.: 2016/24601
Karar No.:2018/4092
Karar tarihi: 29.03.2018


Davacının eşi miras bırakılan... 11.09.2015 tarihinde ölmüştür. Davacı, dava konusu konutun miras hakkına mahsuben özgülenmesi için aile konutu olduğunun belirlenmesini talep etmiştir. Türk Medeni Kanununun 652. maddesinde; eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa sağ kalan eşin bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben, mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebileceğini hükme bağlamıştır.

Evlilik ölüm ile sona erdiğinden dava tarihi itibariyle aile konutu vasfı kalmadığından taşınmaza aile konutu şerhi konulamaz ise de davacının aile konutunun kendisine özgülenmesine dair yasal hakkını kullanabilmesi için taşınmazın aile konutu olduğunun tespitini istemekte hukuki yararının olduğu açıktır.

O halde, mahkemece dava konusu taşınmazın miras bırakanın ölüm tarihinde aile konutu olup olmadığının tespiti amacıyla tüm mirasçıların davaya dahil edilmesi ve tüm delillerin toplanarak sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken davacının diğer mirasçılara açacağı davada taşınmazın kendi adına tahsisini isteyebileceğinden bahisle yazılı şeklinde taraf teşkili sağlanmaksızın hasımsız olarak ve eksik inceleme ile bu talep hakkında ret kararı verilmesi doğru görülmemiştir.