Mesajı Okuyun
Old 23-10-2022, 08:04   #2
Cumhur Okyay

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avpek
Sayın meslektaşlarım merhabalar,

Halihazırda 1/5 pay üzerinden 5 maliki olan bir aile taşınmazı bakımından; müvekkilin annesi olan pay sahibi vefat ediyor. Vefat eden annenin müvekkil dahil 4 eşit paylı mirasçısı bulunuyor. Halihazırda, taşınmazdaki diğer pay sahipleri taşınmazda oturmaktadır. Annenin vefatı akabinde kardeşleri müvekkile herhangi bir hak vermeyip taşınmazı kullanmakta, ikamet etmekte ve semere sağlamaktadır.

Annenin vefatı akabinde intikal yapılmamış olmakla müvekkil dahil kardeşlerin payının toplam 1/5'e eşit olduğundan bahisle açacak olduğumuz ecrimisil ve izale-i şuyu davaları yalnızca kardeşlere yani mirasçılara mı yöneltilmelidir? Yoksa taşınmazdaki mirasçı olmayan dahil tüm pay sahiplerine mi yönlendirilmelidir?

Bir de tapuda intikal yapılmamış olması bir problem teşkil edecek midir? Yalnızca mirasçılık belgesi ile her iki dava da ikame edilebilir mi? Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.

Belirttiğiniz gibi, taşınmaz, bir aile taşınmazıdır. Vefat eden anne, sağlığında intifadan men gibi bir işlemde bulunmamıştır. Bu itibarla açılabilecek bir ecrimisiğl davası pek başarılı olamaz kanaatindeyim. Ölümden sonra ki oturmalar için ecrimisil istenecekse, intifadan men ihbarnamesi göndermek veya izalei şuyuu davası açmak gerekir ve ecrimisil bu tarihlerden sonrası için istenebilir. Tapuda intikalin yapılmamış olması herhangi bir sorun teşkil etmez. Mirasçılık belgesi ile dava açılabilir. İzale-i şuyuu dâvası, yanlız mirasçılara değil, tapu sicilinde malik olarak kimler gözüküyorsa, bu maliklerin tümüne karşı yöneltilir, diğer maliklerden ölmüş olanlar veya dava sırasında ölenlerin mirasçılarına yöneltilir veya teşmil edilir. Kolay gelsin.