Mesajı Okuyun
Old 14-09-2022, 22:49   #5
Av. Can DOĞANEL

 
Varsayılan

Kesinleşmiş mahkeme kararı ile sapanmış kamulaştırma bedelini güncelleyerek talep etmeniz karşısında idare vermesi gereken cevabı vermiş. Kesinleşmiş mahkeme kararı ile saptanmış bedelin üzerinde bir rakamı idarenin ödemesi söz konusu değildir.

Mahkemenin belirlediği bedel haciz dosyalarına yapılan ödeme ile karşılanmışsa idarenin borcu kalmamış da olabilir. Kaldı ise bile kalan kısmın tahsili ayrı bir meseledir.

Ticaret alanında kalan kısımla ilgili kamulaştırma talebi konusunda da dikkatli olmak gerekir. Bilirkişilerin saptamasına rağmen müvekkilinize bırakılma sebebi "talebin değişmesi mi?" yoksa "artık parçanın tasarruf edilebilir kabul edilip kamulaştırılmasının gerekmeyeceğine karar verilmiş olması mı?" Buna verilecek cevaba göre bu kısım için açılacak davada kesin hüküm itirazı ile karşılaşılması olasıdır. Çünkü ikinci ihtimale göre kesin hüküm itirazı haklı bulunur.

Burada tek olasılık munzam zarar gibi görünse de bu hususta Yargıtay'ın kriterleri biraz katıdır. Zaten kapsam taşınmazın değerini güncellemek şeklinde değil, paranın geç ödenmesi nedeniyle faizle karşılanamayan tutar olarak tespit edilecektir. Para eline geç geçtiği için yapılamayan ödeme kaçırılan fırsat vb.
Kamulaştırma davaları yönünden icra takibi yapmanın mümkün olduğu, mümkün olmadığı tarihler söz konusu. Bu dönemlerde "idareye icra takibi başlatılmış mı?" ya da "hesap numarası içeren dilekçe verilmiş mi?" gibi hususlar irdelenecektir.