Mesajı Okuyun
Old 08-09-2022, 18:39   #1
avukat.fks

 
Varsayılan Teminat senedinin kambiyo takibine konulması, menfi tespit ve istirdat davası

Merhaba meslektaşlarım,

Müvekkil henüz inşaatına başlanmamış fakat noterde düzenlenmiş inşaat sözleşmesi bulunan bir dairenin satımına ilişkin sözleşmeye şahit sıfatıyla imza atmıştır. Sözleşme ile (A)lacaklının satım ilişkisinden kaynaklanan hak edişlerinin teminat altına alınması amaçlanmış ve senet düzenlenmiştir. Düzenlenme tarihi sözleşme ile aynı olan ve vade tarihi boş bırakılan senette müvekkilin kefil olarak imzası bulunmaktadır. Sözleşmede senedin dairenin tesliminden sonra geri verileceği yazılmış fakat ayrıntılı bilgiye yer verilmemiştir, Senet üzerinde de teminat olduğuna ilişkin bir ibare yoktur. Taraflarca, sözleşme ve davaya konu teminat senetlerinin sözleşme süresince üçüncü bir şahıs olan (B) tarafından emanet olarak saklanması kararlaştırmış ancak bu husus sözleşmeye yazılmamıştır. Senet ve sözleşme (B)'nin el yazı ürünüdür.

Müteahhidin elinde olmayan sebeplerle inşaat ruhsatının alınması geciktiğinden daire henüz tamamlanıp teslim edilememiş ancak alacaklı da daireyi başka bir sözleşme ile (B)'ye satmıştır. (B) sözleşme ve senetleri taraf iradelerine aykırı olarak ve senedin vade tarihi kısmını doldurarak (A)lacaklıya teslim etmiş (A) da kambiyo takibi başlatmış ve müvekkilin maaşına haciz koydurmuştur.

İcra hukuk mahkemesine yaptığımız İcra Takibine İtiraz (Borca İtiraz) davası REDDEDİLMİŞ ve şu an istinaf aşamasındadır. Red kararından sonra istinaf dilekçemizi vermeden evvel müteahhit ve (B)'nin senetlerin teminat olarak verilmesine rağmen (B) tarafından vade tarihleri doldurularak (A)'ya teslim edildiği whatsapp yazışmaları ile ortaya çıkmıştır. Buna ilişkin olarak suç duyurusunda bulunulmuş (A) ve (B) hakkında açığa imzanın kötüye kullanılması suçundan kovuşturma aşamasına geçilmiştir.

Kambiyo takip dosyasında Temmuz 2021'de müvekkilin maaşına haciz konulmuş ve dosya 3. Sıraya alınmıştır. Aralık 2021 tarihinde müvekkilin maaşından kesinti yapılmaya başlanmıştır.

1 - İcra hukuk mahkemesinde görülen borca itiraz davası istinaf aşamasında iken menfi tespit ve istirdat davası açabilir miyiz? Açığa imzanın kötüye kullanılması suçundan yürütülen ceza davasının açılacak olan menfi tespit ve istirdat davasına olumlu yönde etkisi olur mu? (Elimizdeki tek delil whatsapp yazışmalarının tespit edildiği ceza davası)

2- İstirdat davalarındaki bir yıllık süre için maaşa haciz konulduğu temmuz 2021 tarihi mi dikkate alınır, maaşın kesilip icra dosyasına aktarılmaya başlandığı aralık 2021 tarihi mi?

3- Takip borcunun bir kısmı maaş kesintileri ile ödenmiş ve dosya borcunun henüz bitmemiş olmasından dolayı aynı dava ile hem menfi tespit hem istirdat talepli dava açabilir miyiz?

4- Ceza davası ilk duruşması henüz yapılmadı, ceza davasının sonucunun beklenmesini ve teminatsız olarak icra veznesine aktarılan maaş kesintisinin alacaklıya ödenmemesini sağlayabilir miyiz?