Mesajı Okuyun
Old 07-09-2022, 15:22   #4
alagoz81

 
Varsayılan

TMK 725’e göre; Taşkın yapıya haksız inşaat durumuna bakabilirsin.

“Bir yapının başkasına ait araziye taşırılan kısmı, eğer yapıyı yapan malik taşırılan arazi üzerinde bir irtifak hakkına sahip bulunuyorsa, ona ait taşınmazın bütünleyici parçası olur.

Böyle bir irtifak hakkı yoksa, zarar gören malik taşmayı öğrendiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde itiraz etmediği, aynı zamanda durum ve koşullar da haklı gösterdiği takdirde, taşkın yapıyı iyiniyetle yapan kimse, uygun bir bedel arşılığında taşan kısım için bir irtifak hakkı kurulmasını veya bu kısmın bulunduğu arazi parçasının mülkiyetinin kendisine devredilmesini isteyebilir.”

Eğer taraflar arasında taşkın yapı sahibine bir irtifak hakkı tanınmış ve taşkın yapıyı inşa etmesine müsaade edilmişse taşkın yapı, yapı sahibine ait arazinin –taştığı komşunun arazisinin değil- bütünleyici parçası olur. Böyle bir anlaşma, bir irtifak hakkı( örneğin üst hakkı) yahut taşkın yapıya katlanma taahhüdü şeklinde olabilir.

taşkın yapı sahibinin arazinin mülkiyetinin devrini veya irtifak hakkı tesisini isteyebilmesi için 4 koşul gereklidir.

Arazi sahibinin süresi içerisinde itiraz etmemiş olması
Taşkın yapıyı yapanın iyiniyetli olması
Durum ve koşulların elverişli bulunması
Yapı kıymetinin taşılan arazi parçasının değerinden açıkça fazla olması ve tarafların çıkarları arasında oransızlık bulunmaması
Taşkın yapının zeminindeki arazi parçasının ana taşınmazdan ifrazının da mümkün olması
Uygun bir bedel ödenmesi