Mesajı Okuyun
Old 07-08-2022, 15:36   #1
norrinradd

 
Varsayılan Avukat tarafından Sahtecilik ve Dolandırıcılık

Merhaba meslektaşlarım. Zamanında bağlı çalışan ve avukat olan tanıdığım bağlı çalıştığı ofiste patron talimatıyla “düzenleme tarihi” olmayan bonoya düzenleme tarihi atıyor. Akabinde ise 2 ay sonra işten ayrılıyor ve işten ayrıldıktan sonra bu senetler hukuk bürosunca takibe konuyor. Karşı tarafta sahtecilik iddiasında bulunuyor icra hukuk mahkemesine ama avukat tanıdığım kendisi hakkında ceza soruşturması açılırsa ne olacağını merak ediyor.

Biraz araştırdım senette düzenleme tarihi boş olduğu için bu senedin doldurulması özel belgede sahtecilik suçunu oluşturuyor. Adli tıptan yazı incelemesi yapılması halinde düzenleme kısmını tanıdığım avukatın doldurduğu anlaşılacak evet ancak sonuçta bu senedi kullanan o değil, ofisten ayrıldıktan sonra icraya konuluyor. Özel belgede sahtecilik suçu için hem düzenleme hem de kullanma gerekli olduğundan; kullanma fiili gerçekleşmediğinden suç oluşmayacağını düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz?

Ayrıca nitelikli dolandırıcılıkta da: icraya sahte senedin koyulması “kamu kurumunu aracı olarak” kullanma olduğundan gündeme geliyor ancak yine takibe avukat tanıdığım ayrıldıktan sonra konulduğu için suç oluşmayacağını düşünüyorum. Zamanında bir karar okumuştum sanık avukatın ilgili icra dosyasına taraf olup olmadığının sorulması şeklinde bozmuştu sanki yargıtay (kullanıp kullanmadığına bakmak için). Yardımcı olursanız çok sevinirim.