Mesajı Okuyun
Old 19-07-2022, 16:26   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1.)Çocuk için ödenecek nafaka miktarı; çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşullarındaki paranın alım gücü ve ÜFE artış oranları ile, genel ihtiyaçlarına uygun olarak, ana babanın değişen mali durumları da gözetilmek suretiyle hakim tarafından hakkaniyet esaslarına göre takdir edilir. (TMK m. 330). Yasada herhangi bir oran belirtilmemiştir. Uygulamada,yükümlü gelirinin %25'i civarında bir miktarın takdir edildiğini söyleyebiliriz.

Sadece ÜFE oranında artış ise , çocuğun ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsünün gelirinde olağanüstü bir artış olmaması halinde söz konusudur "...nafaka alacaklısının ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsü davalının gelir durumunda, nafakanın takdir edildiği tarihe göre olağanüstü bir değişiklik olmadığı takdirde; nafaka TÜİK’in yayınladığı ÜFE oranında artırılmalı ve böylece taraflar arasında önceki nafaka takdirinde sağlanan denge korunmalıdır." (Yargıtay 2. HD.28.6.2022 T.2021/4645 E.2021/5308 K.)

2.)Kişisel ilişkide çocuğun üstün yararı gözetilir. Çocuğun sağlık güvenliğinin korunması gerekir. Bana göre kişinin sevgilisinin olması genelde velayetin sınırlandırması nedeni değil ise de, babanın yaşantısının küçük üzerinde psikolojik yönden olumsuz etki yarattığı kanıtlanırsa, buna dayanılarak kişisel ilişkinin yeniden düzenlenip sınırlandırılmasının istenebileceğini düşünüyorum.