Mesajı Okuyun
Old 22-06-2022, 18:01   #1
Av. Farya

 
Varsayılan elbirliği mülkiyetli bahçede diğer hissedarların fiili kullanımı engellemesi halinde neler yapılabilir?

Meslektaşlarım merhaba, sizlerin değerli bilgilerine danışmak istediğim bir konu var.

Müvekkilin elbirliği mülkiyet halinde kardeşleriyle hissedar olduğu 8 dönümlük bir bahçe var. Aralarında tapuya şerh edilmiş bir rızai taksim sözleşmesi vs yok. Ancak yaklaşık 20 yıldır fiili kullanım alanları ayrılmış, öyle ki hissedarlardan biri tapuda elma bahçesi yazdığı halde niteliğini değiştirip kiraz ağacı yapmış, diğeri hobi bahçesi yapmış herkesin kendine ait yolu dahi var.

Müvekkilim bahçesini işçi tutup sürdürmek ve istediğinde hissedarlar engel olacaklarını, bahçeye elbirliği mülkiyeti nedeniyle herkesin ortak olduğunu asla işçi, komşu, tanıdığı bahçeye sokamayacağını müvekkile ait elmaları işçilere toplatamayacağı yönünde tehditlerde bulunuyorlar. Yapabiliyorsan kendin yap diyorlar ancak müvekkilim yaşı ve sağlık durumu gereği bu mümkün değil. 1 senedir müvekkil bahçesinde hiçbir işlem yapamamakta.

ben diğer hissedarların ortak taşınmazdan yararlanmaya engel oldukları ve haksız bir müdahalede olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle el atmanın önlenmesi davasını açmayı düşünüyorum. doğru mu düşünüyorum emin değilim.

Sorum şu ki; müvekkilin bahçede işçi çalıştırması halinde diğer hissedarlardan müdahale olduğu takdirde jandarma eşliğinde bahçesinde bakım ve meyve toplaması mümkün müdür? kanuni dayanak olarak ne sunmalı? elbirliği mülkiyeti gereğince müvekkilin işçi çalıştırmak isteme hakkı var ancak diğer hissedarların da buna izin vermeme hakkı var mı? bu hususlarda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.