Mesajı Okuyun
Old 16-06-2022, 10:55   #4
a.grl

 
Varsayılan

Merhaba meslektaşım,

Öncelikle adli yardımdan gelen boşanma davası sonrası açılacak olan icra takibi için barodan ek görevlendirme talep etmeniz ve görevlendirilmeniz gerekiyor. Zira sizin görevlendirmeniz yalnızca boşanma davasına yönelik olup harici bir işlem yapmanız mümkün değil.
Müvekkilinizin icra dosyasında yapılacak olan harç ve masrafları karşılama imkanı yoksa İcra İflas Kanunu 15.maddenin 2.fıkrası ve HMK 336.madde kapsamında İcra Hukuk Mahkemesinden icra dosyasına yönelik adli yardım talebinde bulunmanız gerekiyor.
Yakın zamanda bende aynı durumla karşılaştım ve prosedür çok bilinmediğinden biraz uğraştırdı beni. Size de yol göstermesi açısından kendi takip ettiğim yolu anlatayım.
Müvekkilinizin icra takibinde yapacağı harç ve masraflardan muaf olabilmesi için ilk olarak icra takibinin açılması ve esas alması gerekiyor. Çünkü tevzide adli yardım istenecek icra dosyasının seçilmesi zorunlu ve o olmadan işlem yapmıyorlar. Ben kendi dosyamda, icra takibini hazırladım ve icra müdürü ile konuşarak adli yardımdan atandığımı, icra dosyasında adli yardım kararı alınması için icra takibinin esas numarası alması gerektiğini, harçların adli yardım kararı verilene kadar alınmamasını talep ettim. İcra müdürleri genelde bu gibi durumlarla çok karşılaşmadığından harç alınması gerektiğini belirtiyorlar, bu durum sizin ikna kabiliyetinize kalıyor maalesef. İcra takibiniz esas aldıktan sonra adli yardım talepli dava dilekçenizde icra dosya numaranızı belirterek ve müvekkilinizin durumunun olmadığı ilgili belgeleri dilekçeniz ekine koyarak dava açabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.