Mesajı Okuyun
Old 11-06-2022, 23:17   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1. Trafikte şirket adına kaydedilen ve faturası şirket adına düzenlenen araç "hususi otombil"de olsa, satış işlemi "ticari iş" sayılır ve gizli ayıp nedeniyle Ticaret Mahkemesinde dava açılır.

2. Ticari işlerde ayıplı ifada TTK ve TBK hükümleri uygulanır. TKHK hükümleri uygulanmaz. TTK m. 23/c' gereği satıcı bayiin gizli ayıptan dolayı sorumluluğu vardır. Üretici firmanın sorumluluğu ise garanti belgesindeki hükümler ile sınırlıdır. Ortada "üretim hatası" olduğu tespit edildiğine göre, bedelsiz onarım veya aracın değiştirilmesi talepleri olduğu takdirde , garanti belgesi çerçevesinde üretici firma da satıcı bayi ile birlikte "müteselsilen " sorumlu olur. Üretici firma hakkında da dava açılacaksa ona da ayrıca ihbar bildiriminde bulunulması gerekir.

3. Ticari işlerde; gizli ayıbın varlığı anlaşıldığında TTK 23/c m.sindeki yollama gereği TBK m. 223/2'ye göre "hemen" bildirilmesi gerekir. 1 aylık süreç "hemen" sözcüğü kapsamına girer mi? Bu konuda kanunda ve içtihatta bir açıklık yok. Bence 1 ay bildirim için makul bir süre sayılabilir.

4.Kaldı ki ihbar süresi rapor tarihinden değil,size tebliğinden itibaren başlar. Esasen ihbar bildirimi herhangi bir şekle tabi değildir. Üretici firma vekilinin tespit dosyasına vekalet ibrazı sureti ile ayıbın ve ayıp iddiasının varlığını öğrenmiş demektir. Böylece ihbarın gayesi elde edilmiş olmaktadır.Bununla beraber üreticiye de dava açılacak ise vakit geçirmeden ihbar bildirimini de göndermeniz yararlı olur. Diye düşünüyorum.