Mesajı Okuyun
Old 07-06-2022, 15:34   #4
avemree

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.enesteper
Merhabalar meslektaşım, öncelikle anladığım kadarıyla dava konusu taşınmaz kat mülkiyetine tabi ve haksız işgalci konumunda bulunan kişi kat maliki değil.

Olay anladığım gibiyse, ilgili maddede belirtilen süreleri kaçırmış olsanız da kanaatimce el atmanın önlenmesi ve ecrimisil davası (ortak alan belirli bir amaca tahsis edildiyse tamzinat davası açılamayacağına yönelik; Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'nin 2017/7096 Esas, 2019/7362 Karar sayılı ilamı bulunsa da fikri kanaatim sonuçta bu kişi haksız kullanım sonucunda ekonomik olarak kar sağladığından yine de ecrimisil davası açabilirsiniz. Ama yine bu konu hakkında detaylı araştırma yapmanız sizin ve müvekkiliniz açısından daha sağlıklı olur) açabilirsiniz.

Burada el atan kişi kat maliki olmadığından el atmanın önlenmesi ve ecrimisil davasının genel mahkemelerde açılması gerekmektedir.(Yarg. 18 HD 10.2.2015 18295/1736)

Lakin, el atan kişi malikse el atmanın önlenmesi davası sulh hukuk mahkemelerinde, ecrimisil davasının ise kat maliki intifadan men edildikten sonra(intifadan men dava şartıdır) genel mahkemelerde açılması gerekmektedir.

Ayrıca, kişi hakkında konut dokunulmazlığının ihlali nedeniyle suç duyurusunda bulunabileceğinizi düşünmekteyim.

Maalesef vekalet ücreti konusunda yardımcı olamayacağım meslektaşım. İyi çalışmalar dilerim.

Yani bina içerisinde daireleri olduğu için kat maliki sayılarak sulh hukukta el atmanın önlenmesi açılıp daha sonra oradan çıkarılınca genel de ecrimisil açılması gerekli doğru mu anladım üstadım. Peki bu durumda eski hale getirme bu davaların sonunda yapılabilir mi ayrıca mı açılmalı.