Mesajı Okuyun
Old 15-02-2022, 16:02   #1
asenad

 
Varsayılan Tapu İptali ve Tescil, Kadastro ve Süreler

Merhabalar, hiç karşılaşmadığım bir konu ile ilgili bilgilerinize ihtiyaç duymalıyım. Somut olayı anlaşılabilir olması amacı ile kişileri harf olarak yazacağım.

- A, 11 kardeşin en büyüğü. A'nin babası vefat ettiğinde babasından 1800 metrekare yer kalıyor ve kız çocuklarına miras payı vermeksizin A, B, C üç erkek kardeş olarak babalarından kalma arsayı kendi aralarında çit çekerek, duvar örerek paylaşıyorlar.
- 2000 yıllarının başında A'ya ait kısımda yer alan taşınmaza bir kiracı(K) geliyor, bedel ödemeksizin bu evde yaşıyor. A'nın rızası var.
- 2002 senesinde köye kadastro giriyor, evde yaşayan kiracı K'nın bilgisine başvuruluyor. K ise 1800 metrekarenin tamamının A kişisine ait olduğunu söylüyor, bu şekilde tescil yapılıyor. İtiraz süreleri geçiyor, taşınmazın tamamının A adına kayıtlı olduğu fark edilmiyor.
-2018 senesinde kiracı K, A'ya gelerek A'ya ait kısmı satın almak istiyor. A kabul ediyor ve kendisine ait olduğunu düşündüğü 700 metrekarelik kısım için 40.000-TL karşılığında anlaşıyorlar. Satış işlemi gerçekleşiyor. (40.000-TL'ye 700 metrekare sattığını sanıyor, 1800 metrekareyi satıyor. A o tarihte 75 yaşlarında.)
-2021 senesinin sonunda A'ya savcılıktan bir evrak geliyor. Evrakta kardeşleri B ve C'nin kendilerinin izni olmaksızın miras paylarını sattıklarını belirterek şikayetçi oluyorlar, A meseleyi burada öğrendiğini beyan eder.

Bu aşamada, süreler doğrultusunda tapu iptali ve tescil davası açmanın makul olacağını düşünmekteyim.
1. Vekalet ilişkisini A ile mi B ve C ile mi kurmam gerekiyor?
2. İzlemem gerekir yol hakkında kafam çok karışık, bu hususta vereceğiniz her tavsiye benim için çok kıymetli.
Yanıt verecek olan meslektaşlarıma peşinen teşekkür ediyorum