Mesajı Okuyun
Old 11-02-2022, 19:15   #3
Av. Edward Watson

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat.fks
Merhaba meslektaşım, karşı taraf şansını denemek istemiş. Bilindiği üzere Hukuk Muhakemeleri Kanununun Dava Şartları başlıklı m. 114/1-ı bendinde;

"Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması"

şartı aranmaktadır. Dava şartları dava açılabilmesi için değil, mahkemenin davanın esasına girebilmesi için aranan “kamu düzeni” ile ilgili zorunlu koşullardır. Dolayısıyla ikinci açılan davanın tarafları ve konusu aynı ise birleştirilmesine değil, davanın derdestlik nedeniyle usulden reddine karar verilmesi gerekmektedir.

Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını re'sen araştıracak zaten ama benim size tavsiyem cevap dilekçenizi süresinde sunun ve dilekçenizde de iki başlık altında (1. Usule Yönelik İtirazlarımız 2. Esasa Yönelik İtiraz ve Beyanlarımız) yazın. usule ilişkin olarak kanun maddeleri ve birkaç Yargıtay kararı ekleyerek davanın usulden reddi gerektiğini belirtin.
Değerli görüşünüz için teşekkür ederim meslektaşım fakat Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 24.12.2015 tarih 2015/10091 E. 2015/24921 K. No'lu kararında Tarafların davadaki sıfatları farklı olduğundan diğer eşin daha önce açmış olduğu derdest boşanma davası yeni açılan boşanma davası için derdestlik oluşturmaz demiştir.. yine de derdestlik itirazında bulunmalı mıyız meslektaşım kafam bu noktada çok karıştı..