Mesajı Okuyun
Old 14-11-2021, 20:06   #1
Av Havva P.

 
Varsayılan malik olmayan eşin ölümü üzerine aile konutu şerhinin kaldırılması

Merhaba,
Bir müvekkilin eşi, müvekkilin maliki olduğu müşterek konuta mahkeme kararıyla aile konutu şerhi koyduruyor.
Ardından malik olmayan eş geçen yıl vefat ediyor. Müvekkil de tapudan şerhin kaldırılmasını talep ediyor ancak şerh mahkeme kararıyla konulduğu için tapu ancak mahkeme kararıyla şerhi kaldırırız cevabı veriyor.

Müvekkil bu defa da aile konutu şerhi işlenmesine ilişkin kararın verildiği dosyaya bir dilekçe sunarak şerhin ölüm sebebiyle kaldırılması için ek karar verilmesi talebini içerir bir dilekçe veriyor.

TKGM'nin 2014/4 sayılı genelgesinin 6-d maddesinde ölüm halinde sağ kalan eşin tek yanlı talebiyle aile konutu şerhinin terkin edilmesi gerektiği ifade edilmiş. Şimdi bu genelge uyarınca bana göre mahkemenin zaten sağ kalan eşin tek taraflı talebiyle şerh kaldırılacağından ek karar verilmesine yer olmadığı yönünde bir karar vermesi gerekiyordu. Ancak mahkeme bunun yerine şerh mahkeme kararı ile verildiğinden kaldırılması için de ayrı bir mahkeme kararı gerektiği gerekçesiyle müvekkilin talebini reddetmiş.

Şu durumda ne yapmamı önerirsiniz sayın meslekteşlarım? Tapudan genelgeyi dayanak yaparak tekrar şerhin kaldırılmasını talep edip ret cevabı aldıktan sonra idare mahkemesine dava mı açmalı? yoksa aile mahkemesinden tkgm'nin genelgesi de dayanak yapılmak suretiyle yeniden ek karar verilmesi talebinde mi bulunulmalı? Karar verememiş durumdayım. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.