Mesajı Okuyun
Old 08-11-2021, 10:41   #3
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Tasarrufun iptali davası ile ilgili olarak verilen ihtiyati haciz kararları İİK 257 vd.m.yer alan ihtiyati haciz kararlarından farklıdır. Tasarrufun iptali davalarındaki ihtiyati haciz kararlarının uygulanmasında, genel ihtiyati hacizdeki hükümler uygulanmaz.

Somut olayda, tasarrufun iptali davasında mahkeme davacının talebi ile ihtiyati haciz kararı vermiş ve kararını İcra Müdürlüğüne göndermiştir. Mahkeme kararını "uygulansın" diye göndermiştir. Başka bir maksatla mahkemenin icra müdürlüğüne karar göndermesi gibi bir usul yasada ve uygulamada yer almış değildir. Bu durumda İcra Md.lüğünün karar gereğini gecikmeden yerine getirip,ihtiyati haciz şerhini dosyasına işleyerek keyfiyeti Tapu md.lüğüne bildirmesi gerekirdi.

Taşınmaz dava sırasında el değiştirdiğinden , HMK 125 m. göre tercih hakkı kullanılarak ; 4 kişi kötüniyetli ise davaya dahil edilerek ihtiyati haczin kendisi yönünden uygulanması istenir. Kötüniyeti ispat edilemeyecek ise 3.kişi hk.daki dava tazminata dönüştürülür. Tazminata dönüştürülen davanın kazanılması fakat alacağın 3.kişiden de tahsil edilememesi halinde, İİK m.5’e göre Adalet Bakanlığı aleyhine tazminat davası açılabileceğini düşünüyorum.

8. Hukuk Dairesi 12.06.2013 T. 2013/4044 E. 2013/9122 K.

İİK.nun 281/2. maddesi uyarınca verilen ihtiyati haciz kararı ile ilgili tasarrufun iptali davası kabul ile sonuçlandığı takdirde, alacaklı ayrıca bir icra takibi başlatmasına gerek olmadan tasarrufun iptali davasının açılmasından önce başlatılan icra takibinden alacağını tahsil edeceğinden, anılan maddeye göre verilen ihtiyati haciz kararı, İİK.nun 257 ve devamı maddelerinde yer alan ihtiyati haciz kararlarından farklıdır.

İİK:nun 281/2 maddesi uyarınca verilen ihtiyati haciz kararını tamamlayıcı merasim yönünden, İİK.nun 264. maddesi uygulanmaz. Açıklanan nedenlerle, Mahkemece ihtiyati haciz kararının verildiği tarihten, 10 gün geçtikten sonra, ihtiyati haciz kararının infazının istenmiş olması nedeniyle, İİK. 261. maddesi gereğince ihtiyati haczin kendiliğinden kalktığı gerekçesiyle, ihtiyati haczin infazına yönelik işlemlerin iptali kararı isabetsizdir. Kaldı ki, ... . Asliye Hukuk Mahkemesi’nce ihtiyati haciz kararının infazı için İcra Müdürlüğü’ne 17.07.2012 tarihinde yazı yazılmış, karar aynı gün icra edilmiştir., .