Mesajı Okuyun
Old 13-08-2021, 23:49   #3
tegese

 
Varsayılan

Madde hükmünün çok açık olmaması nedeniyle anlamakta zorlandığım bir konu hakkında da yardımınızı rica ediyorum.

TBK 345/3 "Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur."

Bu madde hükmüne göre; kira artış oranına dair hüküm olan 2015 Nisan kira başlangıç tarihli bir kira sözleşmesi için kira bedelinde artış talebini 2021 Eylül ayında ikame edeceğim bir davada, mahkemece belirlenecek kira bedeli 2021 Nisan ayından itibaren mi geçerli olacak yoksa 2022 Nisan ayından itibaren mi? Gerek TBK 344/3 ve gerekse 345/3 Madde hükümleri bana çok karışık geldi.



Alıntı:
Yazan Admin
Davayı açabilirsiniz. Maddedeki beş yıl ibaresi "en az" anlamında kullanılmaktadır, 5 yılı doldurduktan sonra dilediğiniz yılda davayı açabilirsiniz.


Ancak kira sözleşmenizde kira bedelinin her yıl artacağına ilişkin bir hüküm yoksa, bu davayı açacağınız döneme ilişkin kira artışı talebiniz olacağını kiracıya sözleşme yenilenmeden ihtar etmiş olmanız aranabilir. Zaten ihtar ettiyseniz veya sözleşmede kira artışının her yıl olacağına dair özel bir hüküm varsa sorun yok.


Kira tespit davası belirsiz alacak davası şeklinde açılamaz, talep ettiğiniz kirayı dava dilekçenizde net rakam olarak belirtmek zorundasınız. Reddedilen miktar üzerinden de vekalet ücretine hükmedilecektir, o nedenle bu bedeli de doğru belirlemeniz yararınıza olur. Maddede geçen "hakkaniyete uygun" ifadesinin uygulamada hakim tarafından "eski kiracı olması nedeniyle boş olarak getireceği kiradan yaklaşık %20 civarında düşüğüne hüküm kurulacağı" şeklinde yorumlanacağını da lütfen hatırda tutunuz.