Mesajı Okuyun
Old 13-06-2021, 17:28   #1
Av.Burak Polat

 
Varsayılan Kısa Çalışma Ödeneğinin İşverence usulsüz kullanımı- İşçinin Haklı Feshi

Merhabalar Sevgili Meslektaşlarım.
Haftanın 6 günü; günlük 7.5 saat çalışması olan işçinin Mayıs ayında 1 gün dışında tam zamanlı çalışması bulunmaktadır. Fakat işçinin maaş bordrosunda 3 gün KÇÖ, Sigorta Günü olarak da 28 Gün görünmektedir. Maaşı da 28 gün üzerinden yatmıştır. Burada belirtmem gerekir ki işçiye maaş bordrosu elden verilmekte, herhangi bir imzası alınmamaktadır. Bahse konu 1 gün esasında ücretsiz izin olmakla birlikte işverence dikkate alınmamış,izin şifaen verilmiş, işçinin izne ilişkin imzası da alınmamış zaten maaş bordrosunda da yukarıda bahsettiğim üzere bu izin belirtilmemiştir. Ayrıca işveren 19 Mayıs' ta da işçiyi tam gün çalıştırmış, bu çalışmasına müstenit, seyreden cumartesiyi tatil ilan etmiş, bu çalışmaya ilişkin 1+1 yerine tek yevmiye verilmiştir. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 25.06.2018 Tarihli ve E.2018/5764, K.2018/13666 kararında “İş Kanunu’nda fiili izin müessesesi yalnızca fazla çalışma için öngörülmüş olup çalışılan hafta ve genel tatil karşılığı izinle telafi edilemez'' demiştir.)

Mevcut durumda, imzasız maaş bordrosunda sigorta günü olarak 28 gün belirtilmiş ise de halihazırda 2021/05 dönemine ait sigorta bildirimi yapılmamıştır.

Netice olarak işçinin maaşının 28 gün üzerinden yatırılması ve 19 Mayıs' a ait UBGT' nin ödenmemesi ücretin eksik ödenmesini teşkil edecekse de; sigorta priminin de maaş bordrosunda gösterildiği şekilde eksik yatırılmasını beklemek haklı fesih yönünden önem arz eder mi? Yoksa maaş bordrosunun işçiye elden teslim edildiği günü esas alarak ihtar mı çekmeli?

Siz olsaydınız nasıl bir yol izlerdiniz?

Teşekkürler.