Mesajı Okuyun
Old 04-06-2021, 16:50   #1
_M.CAN_

 
Karar Tanıma davasında tazminat talebi ?

Merhaba ;

Velayet, nafaka veya tazminat gibi hiçbir unsurun olmadığı sadece "boşanmayı" içeren yurtdışı kararı kapsamında açtığımız tanıma - tenfiz davasında davalı taraf, öncelikle kamu düzenine aykırılık iddiası ile tanımanın reddine aksi kanaatte tanımaya karar verilmesi halinde ise lehlerine yüklü miktarda maddi ve manevi tazminat talep etmiştir.

Tanıma davası sınırlı bir dava olup sıfırdan bir boşanma davası gibi kusur tespiti ve dolayısıyla da tazminat hususuna girilemeyeceğini düşünüyorum. Tanıma neticesinde boşanma kesinleşirse 1 yıllık süre içerisinde ayrıca açılacak bir dava ile işbu tazminat taleplerinin ancak ozaman gündeme gelebileceği kanaatindeyiz.

Acaba bu konuda farklı bir uygulama var mıdır, tanıma davasında tazminat / kusur hususu irdelenebilir mi ? Boşanma davasının fer'isi niteliğinde olmayan bu tazminat talepleri için davalı taraf nispi harç ödemeli midir ? Daha önce bu hususu tecrübe etmiş meslektaşlarımızın da değerli yorumlarını almak ve bu yönde davayı ilerletmek isterim.

Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar...