Mesajı Okuyun
Old 20-05-2021, 18:18   #2
Av. Fatih ÖZKAN

 
Varsayılan

Somut olaydaki işlem idari işlemdir. İdari işlemlere karşı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereği iki tane dava açabilirsiniz. Bunlar İptal ve Tam Yargı Davalarıdır.
İptal Davası; uygulanan idari işlemin iptaline yönelik açılır.
Tam Yargı Davası ise uygulanan idari işlem nedeniyle hakları zarara uğrayanların zararlarının tazmini için açtığı tazminat davasıdır.
Somut olayda husumet yönelteceğiniz yani dava açacağınız taraf idari işlemi uygulayan taraf olacaktır. Yani Valiliğe karşı dava açacaksınız.
Ancak İYUK gereği dava açmadan önce bazı özel durumlar vardır. Örneğin tam yargı davası açmazdan evvel idari işlemi yapan veya bir üst makama işlemin iptali için yazılı idari başvuru zorunluluğudur. Üst makam olmasına rağmen İdari işlemi yapan makama yapılan başvurunun dava açma süresini durdurmadığını unutmayınız.
Davanın kazanılma ihtimali tamamıyla somut olayın içeriği ile alakalıdır. O yüzden bu konuda bir yorum yapamam.
Somut olaydaki en büyük sıkıntı dava açma süresinin geçirilmiş olması olarak görülüyor zira İYUK gereği dava açma süresi idare mahkemeleri açısından 60 gündür. Bu süre kararının ilgiliye tebliğinden itibaren başlar. Ancak bu husus ile ilgili geniş çaplı içtihat araştırması yapılması halinde bir çözüm bulunabilir diye düşünüyorum.
Netice olarak size tavsiyem 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nu iyice okuyup, incelemenizdir. Bu anlattıklarım ve daha fazlası söz konusu kanunda yazmaktadır. Saygılarımla.