Mesajı Okuyun
Old 29-03-2021, 15:43   #4
Admin

 
Varsayılan

Arabuluculuk aşamasında anlaşma olursa, müvekkilinizin size yapılan toplam anlaşma miktarı üzerinden asgari ücret tarifesinin 3. kısmı uyarınca (40.000-TL'ye kadar %15) vekalet ücreti ödemesi gerekir.

Anlaşma olmaması durumunda ise maktu 1080-TL vekalet ücretine hak kazanırsınız. (Dayanak: avukatlık asgari ücret tarifesi md. 16)

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk vekalet ücreti %18 değil, %8 KDV'ye tabidir. (Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 1594 sayılı Karar, 2 Ekim 2019 tarih ve 30906 sayılı Resmi Gazete). Dolayısıyla bu kestiğiniz makbuz için de %8 KDV uygulayacaksınız. Davaya gitseydiniz, sonradan alacağınız dava vekalet ücretine %18 KDV uygulanacaktı. Bu düzenleme arabuluculuğun teşviki amacıyla getirildi.

Makbuzu kimi vekaleten temsil ettiyseniz onun adına düzenlemeniz gerekecek. Bir diğer deyişle size çıkartılan vekalette "müvekkil" kimse, SMM'yi de ona düzenleyeceksiniz. Bu vekaletler genellikle "A apartman yönetimi adına yönetici X Y" şeklinde tanzim ediliyor, siz de makbuzu böyle kesebilirsiniz.

Apartman yöneticiliği (profesyonel yönetim şirketi değilse) prensip olarak vergi mükellefi olmadığından stopaja da tabi olmaması gerek ama muhasebeciniz daha iyisini bilebilir.