Mesajı Okuyun
Old 23-03-2021, 20:12   #4
üye56943

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
Belirttiğiniz gibi muris muvazaası talebi zamanaşımı veya hak düşürücü süreye tabi değil ise de, tenkis talebi 1 ve 10 yıllık hak düşürücü süreye tabidir.

Bu taleplerin ayrı ayrı bağımsız davalar halinde ileriye sürülmesi ile terditli olarak aynı davada ileriye sürülmesindeki şartları yönünden bir farklılık söz konusu olamaz.

Bir yıllık hak düşürücü süre geçirilerek terditli dava açılması halinde, önce asıl talebi teşkil eden muris muvazaası talebi incelenir. Bu talep yerinde görülmez ise tali talep olan tenkis talebine geçilir. Ancak , tenkis talebi 1 yıllık hak düşürücü süre nedeni ile ret edilir.

Tenkis davası için 1 yıllık hak düşürücü süre tenkise tabi kazandırmayı öğrenme tarihinden itibaren başlar ise,

Tapu iptal ve tescil olmuyorsa tenkis davası öncesinde tereke tespit davası açtık. Zira bilinen murisin Almanya’da ve Türkiye’de bir çok malvarlığı bulunmakta ve müvekkillerim( murisin ikinci eşi ve ondan olma engelli oğlu) bu mallar hakkında bilgi sahibi değiller. Bunları öğrenmek için öncelikle tereke tespit davası açtık.

Muris 4 ay önce vefat ediyor.
Hal böyle olunca Tereke tespit davası sonucuna göre tapu iptal ve tescil olmuyorsa tenkis davası açacağımızdan, şuan bizim için tenkis için 1 yıllık hak düşürücü süre başlamış olur mu kıymetli meslek büyüğüm?