Mesajı Okuyun
Old 22-03-2021, 18:52   #1
Avhbkilicarslan

 
Mesaj İnanç sözleşmesine dayalı tapu iptal ve tescil davası

Merhaba meslektaşlarım,

Bir müvekkilimin aynı ilçe içerisinde 3 adet taşınmazı mevcut. Müvekkilin taşınmazında çocuklarından biri yaklaşık 10 yıldır eşi ile birlikte ikamet ediyor, müvekkil herhangi bir ücret talep etmiyor.
2018 yılında taşınmazın bulunduğu bina kentsel dönüşüme alınıyor. Kentsel dönüşümden önce müvekkil, oğlunun talebi üzerine oğlunun devletten kira desteği alabilmesi için taşınmazı kendisine devrediyor. Tapuda satış işlemi yapılıyor ancak herhangi bir ücret alınmıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi çocuk, müvekkile taşınmazı geri vermiyor. Aralarında herhangi bir sözleşme yok. Bildiğiniz üzere uyuşmazlık aile içinde gerçekleştiği için senetle ispat zorunluluğu bulunmuyor. Tanık olarak müvekkilin diğer çocuklarını dinletmeyi düşünüyoruz.

1- Yapılan devir işleminin hukuki niteliğini inançlı işlem olarak değerlendirebilir miyiz?
2- İnanç sözleşmesinin yazılı olarak yapılması zorunlu. Ancak HMK 203'deki hükümden kıyasla yapılan işlemin inançlı işlem olduğunu tanık yoluyla ispat edebilir miyiz?
3- İnanç sözleşmesinin olmadığı varsayımıyla davayı direkt müvekkilin diğer erkek çocuğu adına babayı da davalı yaparak muvazaa sebebiyle tapu iptal tescil davası olarak açabilir miyiz?
Kıymetli değerlendirmelerinizi ve önerilerinizi rica ederim. Çok teşekkürler.