Mesajı Okuyun
Old 27-02-2021, 17:23   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1. Mirasçılar iki kardeşten ibaret ise, taraflar arasındaki sözleşme "miras paylaşma sözleşmesi" niteliğindedir TMK. m. 676'a göre "paylaşma sözleşmesinin geçerliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı olup" yazılı sözleşme kural olarak sözleşme tarafları bağlar.

2. Başkaca mirasçı varsa, tüm mirasçıların katılımı söz konusu olmadığından ,bu sözleşmenin "miras paylaşma sözleşmesi" olarak kabulü düşünülemez. BU durumda sözleşme "satım sözleşmesi" niteliğinde olur. Tapulu taşınmazların satışı yada satışının vaad edilmesi resmi şekle tabi olduğundan geçerli sayılamaz. Geçersiz sözleşmelerde herkes aldığını iade ile yükümlüdür. Bedelin iadesinde karşı tarafın ileriye sürdüğü gibi "denkleştirici adalet" kuralları uygulanır.

3. Her iki iddianın ortaklığın giderilmesi davasında incelenmesi imkanı yoktur. Karşı tarafın hakimin vereceği süre içinde ; birinci halde tapu iptali ve tescil, ikinci halde bedelin iadesi davası açması gerekir.Açıldığı takdirde bekletici neden yapılır.

4. Bu davalarda müvekkilin "sözleşmeyi okumadan imzaladığı" savunmasının bir yararı olmayacağı açıktır. Fakat karşı tarafın açabileceği her iki dava da TBK.m.146'daki 10 yıllık zamanaşımına tabidir ki, her iki dava yönünden zamanaşımı süresi geçmiştir. Ayrıca imzanın müvekkile ait olmadığı ileriye sürülebileceği gibi, sözleşmenin aldatma, yanılma gibi irade- bozuklukları nedeni ile geçersizliği def'i olarak ortaya konulabilir.