Mesajı Okuyun
Old 24-02-2021, 19:41   #2
Admin

 
Varsayılan

Avukatın ücretsiz iş alması kanunda belirtilen istisnalarla sınırlı olduğundan ve bu istisnalar dışında ücretsiz veya asgari tarifenin altında ücret alması mümkün olmadığından "sonuca bağlı olarak ücret alınmaması" şeklinde çalışmak mümkün değildir diye düşünüyorum.

Bahsettiğiniz büronun çalışma şeklini bilmiyorum ama aylık bir ücret karşılığı çalışmaları veya dava+sonucu olan icra takibi için tek ücret talep etmeleri gibi bir çalışma tarzları olabilir., Tek başına icra takibi olarak gelen bir işi "takibi ücretsiz yapar, ücreti sadece tahsilat yaparsak alırız" şeklinde bir prensiple çalıştıkları HİÇ sanmıyorum.

Neticede takibin sonunda tahsilat yapılıp yapılmaması sizin emeğinizi ortadan kaldırmıyor ve size bağlı olan bir durum da değil. Neden karşı taraftan tahsilat yapılamadı diye emeğiniz için hiç ücret almayasınız ki? Mutlaka ki bir şarta bağlamak istiyorsanız tahsilat yapılmazsa asgari ücret tarifesine göre ücret alınır, tahsilat yapılırsa X-TL alınır gibi bir düzenleme düşünebilirsiniz.


Bu arada avukatlık mevzuatı bir yana, mali mevzuat açısından da vekalet sunduğunuz her dosyaya SMM kesmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Maliye Avukatlık kanunundaki ücretsiz iş istisnası giren işlerde dahi (mesela ücretsiz aldınız ve kanun gereği de Baronuza bildirdiniz) asgari ücret tarifesinden SMM düzenlemezse usulsüzlük cezası kesebiliyor. Onların görüşüne göre avukatlık kanunundaki düzenleme sadece avukatın kendi barosuyla olan iç ilişkisini düzenleyen bir kuralmış, vergi mevzuatı yönünden hizmet verilen her dosya için SMM düzenlemesini şart görüyorlar.