Mesajı Okuyun
Old 04-02-2021, 12:32   #10
Av. Kemal Berkant ŞAHİN

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
1.)Vasiyetnamenin açılması Vasiyetnamenin açılması ile ilgili TMK. Madde 596 ve 597 maddesine göre ya göre mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hakiminin görevi ; Vasiyetnamenin açılarak çağrılan ilgililerin huzurunda okunması ve ilgililere tebliği ile, gerekirse atanmış ıse vasiyeti yerine getirme görevlisine durumun bildirilmesi (madde 550/3) ve terekenin korunması yönünden gerekli önlemlerin alınması (madde 595/1)şeklindedir.

2.) Açılma kararına karşı kanun yolu (istinaf)Sulh Hukuk Hakiminin vasiyetnamenin açılması kararı "çekişmesiz yargı" kararlarındandır.Bu karar yukarıdaki unsurlara aykırı ise,aleyhine iki haftalık süre içinde Bölge Adliye Mahkemesine başvurularak istinaf yoluna gidilebilir.Bu kanun yoluna başvurma olayı itiraz olarak adlandırılacak olursa buradaki itirazın ilk cevabımda bildirdiğim aşağıda değindiğim vasiyetnameye itirazla itirazla bir ilgisi yoktur.

3.) Vasiyetnameye itiraz ve vasiyetnamenin iptali koşulları ve şekli ise ilk cevabımda yazılı olduğu gibidir.

a.) Vasiyetnameye itiraz Öncelikle ; ortada vasiyetnamenin iptali nedenlerinin bulunmasından dolayı vasiyetnameye itiraz edildiğinin ve süresinde Asliye Mahkemesinde iptal davası açılacağının TMK madde 598/2 maddesine göre bir aylık süre içinde Sulh Mahkemesine beyan edilmesi gerekir. Bu itiraz vasiyet alacaklısına hak sahibi olduğuna dair TMK.madde 598/2'deki belgenin verilmesini önler.Böylece vasiyet alacaklısının Tapuya başvurarak adına devir işlemini yapması önlenmiş olur.

b.) Vasiyetnamenin iptali İtirazdan sonra da, ilk cevabımda yazdığım gibi ayrıca Asliye mahkemesinde TMK madde 557 ve müt.maddeler çerçevesinde vasiyetnamenin iptali davası açılması gerekir.İptal davası sonuçlanmadan vasiyet alacaklısının açacağı " vasiyeti yerine getirme " davasının (TMK madde 600) dava şartı da böylece oluşmaz. En azından davayı açsa dahi, iptal davası bekletici neden yapılır.Diye düşünüyorum.


Sevgili Meslektaşım, açıklamanız kafamda olan soru işaretini giderdi. Çok teşekkür ederim. Ancak (aradan da epey bir zaman geçmiş ama olsun belki görürsünüz ) birkaç sorum olacak. 1-)Açıklamanızın 3.a bendinde yazılı olan TMK 598/2'ye göre vasiyetnameye ilişkin itirazımızın usulu nedir ?
2-)Yukarıda beyan olduğunu belirtmişsiniz ancak bu beyanı hangi SHM'ye vereceğiz ? (kararı veren SHM'mi nöbetçi SHM'mi yoksa sıra numarası olarak takip eden SHM'mi?)
3-)Bu itirazımızı bir dilekçe ile sadece ilgili SHM'ye sunmak yetiyor mu yoksa bu bir dava veya değişik iş olarak mı geçiyor ?

4-) Eğer dava veya değişik iş olarak geçiyorsa ne kadarlık bir harç masrafı çıkıyor ?


(3. sorunun cevabına göre 4. sorunun cevabını zaten almış olurum.)

Şimdiden çok teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.