Mesajı Okuyun
Old 10-01-2021, 13:48   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

KMK.m.20 deki hüküm genel nitelikli bir hükümdür. Merkezi ısıtma sistemleri hakkındaki özel hüküm kanunun 42 m. de yer almış ve maddeye 5627 sayılı kanunun 16.m.ile eklenen 4.fıkrası son cümlesinde “Merkezi ısıtma sistemlerinde ısınma giderlerinin paylaştırılmasına ilişkin usul ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir” denilerek MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK’e yollama yapılmıştır. Dolayısı ile anılan yönetmelik dayanağını KMK.naki özel hükümden aldığından kanuna aykırı bir yönü bulunmamaktadır.

Adı geçen Yönetmelik MADDE 8 – (1) Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30’u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.

MADDE 14 – (1) Merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binaların yönetim planının ve bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin bağımsız bölüm kullanıcıları ile yaptıkları sözleşmelerin, bu Yönetmeliğe aykırı olan hükümleri üç ay içinde bu Yönetmeliğe uygun hale getirilir.

Hükümlerini içerdiğinden, yönetmelikte geçen paylaşım oranlarının kat maliklerinin kararı ve yönetim planları ile değiştirilemeyeceğini söyleyebilirim.