Mesajı Okuyun
Old 08-01-2021, 11:59   #1
OguzhanUZUNER

 
Varsayılan Kat Malikleri Kanunu'nun 20. Maddesi Ortak Giderler ve Merkezi Isı Yönetmeliği Arasındaki Bağlantı

Merhabalar. Bir kamu kurumunda Müfettişim. Siz değerli Türk hukuk Sitesi üyeleriyle bir husus paylaşmak istedim.

Bilindiği üzere Kat Malikleri Kanunu'nun 20. maddesi aşağıdaki gibidir:

III - Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma :
Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983-2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri
aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit
olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;(1)
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya
kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Burada yer "Alan aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça..." şartı dolayısıyla "MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISINMA VE SIHHİ SICAK SU GİDERLERİNİN PAYLAŞTIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" 'in 8. maddesinde belirlenen %70-%30 oranı kat maliklerince genel kurulda değiştirilebilir mi?

Örneğin bu oran %90-%10 olarak belirlenebilir mi?

Ben belirlenebileceğini düşünüyorum ve buna ilişkin birkaç makale okumuştum. Neticede ısı gideri de ortak bir gider. Dolayısıyla kat malikleri kendi aralarında buna ilişkin bir karar alabilir.

Ancak bir karşıt görüş de 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu dolayısıyla ısı ölçme yetkisi alan firmaların yetkisini bu kanundan alması dolayısıyla kat maliklerince %90-10 kararı alınmış olsa bile %70-30 oranını uygulamaya devam etmek zorunda olduğu yönünde.

Diğer bilgiler:
1- Isı pay ölçer olduğu varsayılmıştır.
2- %70-30 oranı yönetmelikte belirlenmiştir. Örneğin bir binaya toplamda 20.000 TL ısınma faturası geldi diyelim. bunun 6.000 TL'si 50 daireye 120 TL olarak eşit bölünüyor. Dolayısıyla hiç yakmayan bu ücreti ödemek zorunda.
3- İlgili oran kat maliklerince %90-10 olarak belirlenirse: 2.000 TL ortak gider 50 daireye 40 TL olarak bölünüyor. Dolayısıyla hiç yakmayan bu ücreti ödemek zorunda.
3- Dış cephe kaplamasının yapıldığı varsayılmıştır. Dolayısıyla hiç yakmayan daire bile (yapılan defalarca ölçümde tarafımızca görüldüğü üzere) daire içi ısısının 19 derecenin altına düşmediği görülmüştür. Ölçümü yapılan dairenin altı da boştur.

Cevap veren vermeyen herkese şimdiden teşekkürlerimi sunarım. Hayırlı günler dilerim.