Mesajı Okuyun
Old 18-12-2020, 13:59   #4
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.heren
2018 yılında euro olarak düzenlenen faturaya ilişkin alacağı takibe koymak istiyoruz. Fatura alacağını takip günündeki merkez bankası alış kuru üzerinden TL'ye çevirip mi takibe koymalıyız?

Bir diğer sorum ise, borçluya faturanın ödenmesine ilişkin ihtar gönderilmediyse, faturanın borçluya gönderildiği tarihten itibaren 8 gün sonra temerrüde düştüğünü kabul edip bu tarihten itibaren mi faiz istemeliyiz yoksa takip tarihinden itibaren mi?

Sayın Meslektaşım,

Öncelikle bahsini ettiğiniz alacak "gerçek yabancı para borcu" mudur? Bu konuyu netleştirirseniz daha doğru sonuca ulaşabiliriz. Taraflar arasında imzalanmış sözleşme var mıdır, varsa sözleşmede ödeme hükümleri ne şekildedir?

Zira gerçek yabancı para borçlarında, borçlunun temerrüde düşmesi halinde, alacaklının, vade veya fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden TL olarak ödeme yapılmasını isteyemeyeceği yönünde doktrin görüşleri mevcuttur. Diğer yandan konuya ışık tuttuğundan, TBK m.99 'u inceleyiniz.

I. Ülke parası ile

MADDE 99- Konusu para olan borç Ülke parasıyla ödenir.

Ülke parası dışında başka bir para birimiyle ödeme yapılması kararlaştırılmışsa, sözleşmede aynen ödeme veya bu anlama gelen bir ifade bulunmadıkça borç, ödeme günündeki rayiç üzerinden Ülke parasıyla da ödenebilir.

Ülke parası dışında başka bir para birimiyle belirlenmiş ve sözleşmede aynen ödeme ya da bu anlama gelen bir ifade de bulunmadıkça, borcun ödeme gününde ödenmemesi üzerine alacaklı, bu alacağının aynen veya vade ya da fiilî ödeme günündeki rayiç üzerinden Ülke parası ile ödenmesini isteyebilir.



Son olarak da bir makale paylaşmak istiyorum, size fayda sağlayabilir, özellikle s.530 ve sonrası;

https://dergipark.org.tr/tr/download...le-file/179441



Saygılarımla,