Mesajı Okuyun
Old 14-12-2020, 15:29   #3
avkathanım

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Yücel Kocabaş
Taşınmaz kullanıcı teyzenin tapu ile mülkiyetine geçtikten sonra, tapulu taşınmaza karşı adi senet hüküm ifade etmeyecektir.

Taşınmaz Hazine adına tapulu olup parsel numarası almış ise, satış vaadi sözleşmesi yapılabilir. İfa kabiliyeti doğduğunda yani taşınmaz teyze üzerine geçtiğinde hüküm ifade eder.

Bana göre, en geçerli ve güvenilir yol,teyzeden 2/B arazisinin zilyetliğinin müvekkile satıldığı ve Milli Emlak'dan satın alma hakkının devir ve temlik edildiğine dair Noterden muvafakatname alıp, akdi halef sıfatı ile Milli Emlak'a başvurulması yoludur.

04.Temmuz.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Milli Emlak Genel Tebliği ;
"Akdi halef: Doğrudan satış işlemlerinde taşınmazı kullanıcılarından satın aldığını Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noter tarafından düzenlenen muvafakatnameyle belgeleyen kişileri," ifade eder tanımından sonra;

"Kadastro tutanaklarında veya güncelleme listelerinde kullanıcı ve/veya muhdesat sahibi olarak bildirilen kişilerin haklarını, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noterde düzenlenecek muvafakatnameyle kendisine devrettiğini belgeleyen akdi haleflerin başvuruları İdarece kabul edilecektir. Kullanıcılar ve/veya muhdesat sahipleri, İdareye başvuru yaptıktan sonra da haklarını noterde düzenlenen muvafakatnameyle akdi haleflere devredebileceklerdir. Kullanıcıların ve/veya muhdesat sahiplerinin, başvuru bedeli yatırmamaları halinde, bu bedel akdi haleflerden tahsil edilecektir. İdarece, tebligat ve satış işlemi akdi halefe yapılacaktır." ifadelerine yer vererek bu imkanı sağlamıştır.
Üstadım, çok teşekkür ederim. 6292 sayılı kanun ile Milli Emlak Genel Tebliği'ni inceledim. Akdi halefiyetle ilgili herhangi bir süre göremedim. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra noterden muvafakatname verilmesi yeterli sanırım. Onun dışında herhangi bir süre yoktur. Doğru mu anlıyorum