Mesajı Okuyun
Old 14-11-2020, 20:08   #5
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Merhaba,

Kural olarak mal rejimi tasfiye alacağı davasında, boşanma davasının açıldığı tarihte mevcut olan mallar dava konusu yapılır. Bunun istisnası TMK 229 da açıklanan "eklenecek değerler"dir.

Alıntı:
2. Eklenecek değerler
TMK MADDE 229. Aşağıda sayılanlar, edinilmiş mallara değer olarak eklenir:

1. Eşlerden birinin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan, olağan hediyeler dışında yaptığı karşılıksız kazandırmalar,

2. Bir eşin mal rejiminin devamı süresince diğer eşin katılma alacağını azaltmak kastıyla yaptığı devirler.

Bu tür kazandırma veya devirlere ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırma veya devirden yararlananüçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.

Mal rejimi tasfiye davaları uzun sürdüğünden ihbarla yetinmeyip üçünü kişiyi de davalı göstermek hak düşürücü süre sorununu da çözecektir.
Alıntı:

Üçüncü kişilere karşı dava

TMK MADDE 241. Tasfiye sırasında, borçlu eşin malvarlığı veya terekesi, katılma alacağını karşılamadığı takdirde, alacaklı eş veya mirasçıları, edinilmiş mallarda hesaba katılması gereken karşılıksız kazandırmaları bunlardan yararlanan üçüncü kişilerden eksik kalan miktarla sınırlı olarak isteyebilir.

Dava hakkı, alacaklı eş veya mirasçılarının haklarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde mal rejiminin sona ermesinin üzerinden beş yıl geçmekle düşer.

Yukarıdaki fıkra hükümleri ve yetki kuralları dışında mirastaki tenkis davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.