Mesajı Okuyun
Old 14-10-2020, 16:35   #3
Av. Suat

 
Varsayılan

TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI - TENKİS TALEBİ - MURİS MUVAZAASI İDDİASI - GAYRIMENKUL MÜLKİYETİNİN NAKLİNDE ŞEKİL ŞARTLARI
**************
Esas Yılı : 1996Esas No : 1-336
Karar Yılı : 1996Karar No : 493
Karar Tarihi : 19.06.1996
Daire No :
Daire : HG
**************
ÖZET: Butlan sonucunu doğurarak, murisin temliki tasarruflarının iptaline imkân tanıyan bu tevhidi içtihat kararının uygulanabilmesi için, temliki tasarrufa konu yapılan taşınmazın murisin tapulu malı olması, gerçekte bağışlamak istediği bu malı ile ilgili olarak tapu memuru huzurunda, iradesini satış doğrultusunda açıklaması icab eder. Oysa olayda, dava konusu taşınmazların mülkiyetinin davalılara devrini sağlayacak bir sözleşme mevcut olmayıp tescil isteği niteliğinde bulunan ve tapu teknisyeni huzurunda yapılan tek taraflı bir tescile muvafakat beyanı mevcuttur. Yorum yolu ile de yukarıda açıklanan Yargıtay İnançları Birleştirme Kararının uygulama alanı genişletilemez.

Ancak, davada muris muvazaası hukuksal sebebi, yanında, tenkis de talep edilmiştir. Ne var ki tenkis isteği ile ilgili olarak mahkemece bir inceleme ve araştırma yapılmış değildir.

Bu durumda direnme kararı Özel Daire bozma kararında gösterilen sebep ve ayrıca olayda talep bulunduğu cihetle tenkis isteği ile de ilgili inceleme ve araştırma yapılarak sonucuna göre karar verilmesinin düşünülmemesinin isabetsizliğine işaretle de bozulmalıdır.


T.C.Y A R G I T A YHD.4E. 1986 / 7027K. 1986 / 7821T. 18.11.1986
BAĞIŞLAMA
BAĞIŞLAMA
818 / BK. - 237.

Tapuda Kayıtlı Olmayan Taşınmazlar Taşınır Mal Niteliğindedir.Tapusuz Taşınmazlarda Zilyedlikten İbaret Olan Hakkın Devri Suretiyleyapılan Elden Bağışlama Sözleşmeleri Hiçbir Biçim Koşuluna Bağlıdeğildir. Bu Nedenle, Gizlenerek Yapılan Bağışlama Niteliğindekitasarrufu Geçerlidir. Ancak Tenkisi İstenebilir.