Mesajı Okuyun
Old 11-09-2020, 12:11   #3
AV.SİBEL

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Cumhur Okyay
Müvekkilin baba adına TAPUDA KAYITLI OLAN İstanbul da bulunan bir adet taşınmazın yarısını çocuklardan birinin üzerine bedelsiz olarak tapuda tescil ediyor,( BEDELSİZ TESCİL NE DEMEK.? diğer yarısını ise cüzi bir bedel karşılığında diğer iki çocuğuna tapuda satıyor.(Cüzi bedel ödeyerek adına tescil yapılan çocuklar bu bedeli satış bedeli olarak değil aslında 2b arazisi olması nedeniyle hazineye ödenmesi gereken tapu alım bedeli olarak ödüyor.)Taraflar 6 kardeştir.Ayrıca memlekette babaya ait olan ama tapusuz olan bir ev bulunmakta iken baba ölmeden kadastro geçtiği sırada yine İstanbul da ki taşınmazın yarısını yaptığı oğlu adına yazdırıyor ve tapu bu oğlu adına çıkıyor.
İstanbul da ki taşınmaz yönünden muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açacağız bu talebimizin kabul görmemesi halinde tenkis talebinde bulunacağız.Ancak yaptığım araştırmalarda kadastro geçerken murisin oğlu üzerine yapılan ev ile ilgili muris muvazaası nedneiyle tapu iptal ve tescil davası açamayacağımızı zira muvazaa nedeniyle dava açabilmek için taşınmazın baştan itibaren tapuya kayıtlı taşınmaz olması gerekiyor.EVET GEREKİYOR.
Bu halde kadastro geçerken oğlu üzerine geçirilen taşınmaz ile igili aynı davada sadece tenkis talebinde bulunabilir miyiz. TENKİS DAVASI SUKUTU HAK MÜDDETİ İÇİNDE BULUNABİLİRSİNİZ.
Ya da tenkis davasına hiç konu etmeden genel mahkemelerde kadastro tespitine itiraz edebilir miyiz?Kadastro tespit tutanağına itiraz süresi geçti ama o zaman müvekkil hak sahibi değildi ancak genel mahkemelerde babanın vefatından sonra tespite itiraz etme hakkımız var mı ? 10 YIL GEÇMİŞ. ONA BAKILIYOR. Yoksa tenkise mi tabi sadece bu hususta? 6 KARDEŞLERMİŞ, BU DURUMDA MÜVEKKİLİNİZİN SAKLI PAYINI KENDİNİZ HESAP EDİN VE KARAR VERİN. KOLAY GELSİN.
Bedelsiz tescil den kastım şu tapuda satış gözükmekte ancak gerçek iradesi bağış.Ölüm tarihinden itibaren 1 yıl daha dolmadı tenkis için süremiz var onu sormak istemedim.Kadastro geçerken murisin oğlu adına yazılan taşınmazla ilgili hiç tenkis davasına konu etmeden genel mahkemelerde tespite itiraz edebilir miyiz sormak istediğim bu.Sonra tenkis davasına konu etmedik diye hak kaybına uğramayalım.Tespit için 10 yıllık süre geçmedi zaten.Ayrıca açacağımız terditli davanın muvazaa olan kısmında tapusuz taşınmazdan bahsetmeden ikinci aşamadaki tenkiste talep etsek olur mu diye sordum.Cevabınız için teşekkürler...